БНТ ще излъчи любимия на няколко поколения българи фим А

...
БНТ ще излъчи любимия на няколко поколения българи фим А
Коментари Харесай

БНТ ще излъчи `А сега накъде?` в памет на Рангел Вълчанов

БНТ ще излъчи обичания на няколко генерации българи фим " А в този момент накъде? " на режисьора Рангел Вълчанов в неделя, 21 октомври, от 14:50. Поводът е 90-тата годишнина от рождението на огромния режисьор, която се навърши на 12 октомври.

Премиерата на лентата е на днешната дата (17 октомври) тъкмо преди 30 години.

Скоро след представянето му, филмът печели четири награди: специфичната премия (Варна, 1988), премията на рецензията (Варна, 1988), премията на УНИАТЕК (Карлови Вари, Чехословакия, 1988) и премията на СИДАЛК (Карлови Вари, Чехословакия, 1988). Сценарият на „ А в този момент на къде? “ е дело на Рангел Вълчанов и Георги Данаилов, музиката е на Кирил Дончев, а оператор е Радослав Спасов.

Кинокритиците дефинират кино лентата „ А в този момент накъде? “, появил се в навечерието на 1898 година, като учебник по народопсихология. Той споделя за 26-ма кандидат-студенти на изпит по актьорско майсторство, подготвени на всичко, с цел да реализиран фантазията си. Постепенно това малко общество е въвлечено от разпоредбите на невидимата комисия в разнообразни исблъсъци, а играта на актьорите се трансформира в метафора за смисъла на успеха и провалянето, изкуството и живота.

В лентата присъединяване записват едни от най-популярните артисти от актуалното кино и спектакъл, които по това време към момента са студенти: Георги Стайков, Михаил Билалов, Ани Вълчанова, Николай Ишков, Теодор Елмазов, починалият към този момент Чочо Попйорданов, Николай Урумов и доста други. 20 години след премиерата на „ А в този момент накъде? “, героите се събират и във втория филм „ А през днешния ден накъде? “, дело на същия креативен екип.

Рангел Вълчанов стартира работа по продължението на „ А в този момент накъде? “ през 2006 година, като заглавието остава последно във филмографията му. В креативната му биография са вписани 17 функции в киното, 12 сюжета и 33 български кино лентата, на които е режисьор. Сред тях: „ Инспекторът и нощта “, „ Вълчицата “, „ Лице под маска “ и „ Шанс “, „ Следователят и гората “, „ Лачените обувки на незнайния боец “, „ За къде пътувате? “. Избран е за кино режисьор номер 1 на България през XX век. За работата си е почетен с медал „ Стара планина “ (1999), получава премията на София за повсеместен принос в международното киноизкуство (2006), отличен е с медал „ Св. св. Кирил и Методий “ и с Държавна премия „ Св. Паисий Хилендарски “ (2008). Година преди кончината му, на 30 септември 2013 година, е определен за автентичен член на Българската академия на науките.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР