БНТ е сред най-дългогодишните партньори на международния музикален фестивал. На

...
БНТ е сред най-дългогодишните партньори на международния музикален фестивал. На
Коментари Харесай

БНТ2 ще излъчи пряко откриването на музикалния фестивал Варненско лято

БНТ е измежду най-дългогодишните сътрудници на интернационалния музикален фестивал. На 23 юни от 20:00 часа БНТ2 ще излъчи директно откриването на „ Варненско лято “.


„ Варненско лято “ е първият интернационален музикален фестивал у нас, учреден през 1926 година. Създатели на Варненските музикални тържества преди 93 години са локални културни дейци, преподаватели от Търговската академия и бизнесмени, намерили гореща поддръжка от композиторите Добри Христов, Панчо Владигеров и маестро Георги Атанасов.

Пред публиката на първото издание на фестивала е премиерата на написаната през 1922 година „ Рапсодия Вардар “, изпълнена от братя Владигерови. Сюитата е музикална емблема на фестивала и тържественото разкриване по традиция стартира с нейното осъществяване. Тази година концертът за откриването на фестивала е включен в програмата на националните празнувания на 120-ата годишнина от рождението на именития композитор Панчо Владигеров.

В дългата история на ММФ „ Варненско лято “ на формалното разкриване зад диригентския пулт са заставали Васил Казанджиев, Емил Чакъров, Рикардо Шайи, Пламен Джуров, Йордан Камджалов, Емил Табаков, Пиеро Романи, Мартин Пантелеев, Марк Кадин, Росен Миланов и други

В неделя на сцената на Фестивалния и конгресен център Варненската филхармония ще изведе маестро Георги Димитров. Творческата му биография е обвързвана с Пловдивска филхармония, Русенска опера, Софийска опера, Симфоничния оркестър на Република Сан Марино. Като гост-диригент е работил с редица известни оркестри и оперни театри в Русия, Румъния, Унгария, Германия, Италия, Полша, Чехия, Куба, Мексико, Испания и други

Програмата на откриването включва още концерт за цигулка и оркестър № 1 от Прокофиев и „ Благородно привидение “ на Хиндемит. Солист е Бенджамин Шмид, определян като един от най-всестранните модерни цигулари с извънредно богат репертоар и впечатляваща характерност. Бенджамин Шмид е учител в „ Моцартеум “ - Залцбург. Свири на цигулка “ex Viotti ” Stradivarius от 1718, предоставена му от Австрийската национална банка.

В близо вековната история на фестивала своето впечатляващо е наличието са записали солисти, диригенти, симфонични и камерни оркестри, хорове, оперни ансамбли, балетни сформира от целия свят. От 1987 година Фестивалът „ Варненско лято “ е член на Европейската фестивална асоциация - една от значимите културни организации на Стария континент.

Зрителите на Българска национална телевизия ще имат опция да гледат гала-концерта на виртуозите - млади български цигулари – лауреати на национални и интернационалните състезания, ученици на проф. доктор Марио Хосен; музикалния цикъл " Легенди на класиката " в осъществяване на Бруно Канино - пиано, Такаши Шимицу - цигулка, Владимир Менделсон - виола, Антон Никулеску - виолончело, Леон Бош – контрабас.

Екипът на Българска национална телевизия – Варна ще снима концертите от цикъла „ Камерна музика ”, включени в програмата на ММФ „ Варненско лято “ с осъществявания на виолончелистката Лиляна Кехайова, Кристина Милер, концертната версия на - " Квартет за края на времето " от Оливие Месиен с присъединяване на проф. Милена Моллова - пиано, Боби Йоцов -кларинет, проф. Марио Хосен – цигулка и челиста Атила Пастор и програмата на „ Страдивари секстет “. Обществената телевизия ще излъчи концерта на отбор „ Софийски солисти ” под диригенството на проф. Пламен Джуров, Брандербургските концерти на Бах в осъществяване на „ Камерата Орфика “ с диригент Лоурънс Голан, концертите на дуо клавесин - Анастасия Антонова и Анна Кискачи, както и на тромпетиста Ромен Лельо с отбор „ Convergences “.

С директни включвания от Варна в предаването „ Култура.БГ “ Българска национална телевизия ще показа най-интересното от програмата на 93-то издание на ММФ „ Варненско лято “ и ще срещне феновете с посетители и участници в културния конгрес.

Тази година БНТ2 ще приготви и телевизионната версия на концертния цикъл от програмата на фестивала „ Варненско лято за деца “, а цялостният план „ Сезоните на Варненско лято “ ще бъде осъществен до края на месец ноември.
Гледайте на 23 юни от 20:00 часа по БНТ2 откриването на Международния музикален фестивал „ Варненско лято “!
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР