БНТ е първата телевизия, която отваря темата за музейните обири.

...
БНТ е първата телевизия, която отваря темата за музейните обири.
Коментари Харесай

Най-големият музеен обир - как продължава историята

БНТ е първата телевизия, която отваря тематиката за музейните кражби. Филмът на Мария Чернева „ Най-големият музеен грабеж “ от рубриката „ В кадър “ споделя по какъв начин всички скъпи експонати от музея в Бяла са изнесени. В студиото на „ Денят стартира “ бяха Кремена Колицова - прокурор в окръжната прокуратура - Русе, Мария Карагьозова - ръководител на Гражданския съвет към Висш съдебен съвет и създателят на кино лентата - публицист в Българска национална телевизия.

Филмът към този момент има отзив, съобщи създателят му Мария Чернева. Тя уточни, че във фейсбук с нея се свързала една от някогашните уреднички в музея, която осъзнала след скорошното си посещаване в Бяла, че нищо не е останало в него. Разследващите заслужават цялостни възторженостти, добави журналистът от Българска национална телевизия.

Най-трудно беше да потвърдим по какъв начин са изглеждали истинските експорани, изясни Кремена Колицова, прокурор в окръжната прокуратура - Русе. В музея са липсвали нито една фотография на оригиналите и с огромна доза шанс са открити такива в интернет. От телевизионния център на Българска национална телевизия в Русе прокуратурата е взела няколко репортажа, на които се виждат истинските експонати.
Кремена Колицова, прокурор в окръжната прокуратура - Русе: Бих желала да разясня този проблем с неналичието на задоволително в детайли изложение на инвентарните книги и неналичието на научните паспорти, които се изискват съгласно разпоредба N6. Такива паспорти не видях в нито един от общинските музеи. Друг проблем е, че по експонатите няма трайни обозначения с шифъра на музея плюс инвентарния номер.„ Най-големият музеен грабеж “www.bnt.bg/bg/a/v-kadrnay-golemiyat-muzeen-obirГледайте целия филм на Мария Чернева от рубриката „ В кадър “
Дигитализацията на експонатите е нещо обикновено, съобщи Мария Карагьозова. Единственото, което се желае, е фотография с задоволително висока резолюция, с цел да може да послужат като доказателства в правосъдната фаза. Достатъчна е даже фотография със актуален телефон по условията на Интерпол. Поради неналичието на такива фотоси постоянно проверяващите органи не могат да потвърдят, че предметите принадлежат на страната, когато ги засекат на аукциони в чужбина.
Мария Карагьозова, ръководител на Гражданския съвет към Висш съдебен съвет: Много постоянно предметите се залавят към този момент трафикирани през незаконните канали, продавани на аукциони в Западна Европа и Съединени американски щати. Италия, България и Гърция са главните донори.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР