БНРВеличественият К2 (8611 м) в планината Каракорум, Пакистан отново показа

...
БНРВеличественият К2 (8611 м) в планината Каракорум, Пакистан отново показа
Коментари Харесай

Българинът Стефан Стефанов - за случилото се на К2

БНР

Величественият К2 (8611 м) в планината Каракорум, Пакистан още веднъж сподели темперамент - в сезон със устойчиво време, няма нито една сполучлива офанзива към този момент. Над 120 участници в експедиции и шерпи са в Базовия лагер на втория по височина връх на планетата, а с изключение на тях, има пакистански височинни водачи, чийто брой е неразбираем, защото на тях не им се постанова да си вадят пермити.

След като адаптацията завърши и се очерта прозорец от уместно за офанзива време, петима шерпи пострадаха, въпреки и леко, при лавина, до момента в който фиксираха въжетата над Лагер 4. Инцидентът стана на 16 юли. Така и никой от тях не можа да премине най-опасния сектор по реброто Абруци - “Гърлото на бутилката ” (8200 м). На 17 юли известният авантюрист Майк Хорн, който ден по-рано навърши 53 години и изкачва без спомагателен О2, направи опит със своя сътрудник Фред Рукс от Лагер 3 непосредствено към върха, само че се отхвърли на 8200 м, поради мощни ветрове и лавинна заплаха. На 18 юли няколко десетки души също пробваха офанзива (само че от Лагер 4), само че шерпите взеха решение да ги върнат, акцентирайки като причина дълбокия сняг и лавинна заплаха. При създалото се напрежение някои шерпи остро подлагаха на критика участниците в експедициите, както и другите организации, че не им оказват помощ.

Единствено австрийският парапланерист Макс Бергер съумя до известна степен да реализира своите планове. След като прекара два дни в очакване в Лагер 4, той не можа да се качи на върха, с цел да се спусне от него с парапланера си, само че извърши полета си от 8000 м височина.

С огромната група, която нападна К2 на 18 юли, беше и българинът Стефан Стефанов, който предходната година изкачи Еверест, а тази пролет - Канчендзьонга. Неговата адаптация мина сполучливо, макар един-два случая (шерпът му пропадна през топящи се ледове в река и се наложи Стефанов да го избавя, а след това лавина затрупа отчасти палатката им, до момента в който бяха в Лагер 2). В момента българинът е с другите участници в експедиции в Базов лагер и в поредност известия изпрати следния текст, който публикуваме с негово единодушие:

" Това беше напълно неверно човешко решение (за анулация на офанзивата - бел.ред.)! Времето на офанзивата беше съвършено.Това, че единствено шерпите на Seven Summit Treks (голямата организация, чиито шерпи фиксират парапетите и с която е Стефанов) опъват въжетата, е правилно, само че не е опрощение да си играят с човешкия живот, което се случва всяка година и на всички места. Компаниите не могат да се схванат за взаимна работа, както и никой не желае да заплаща за опъването на парапетите. Tова са върхове, при които без закрепени парапети е съвсем невероятно да бъдат изкачени и от най-хубавите катерачи. Траверсът преди върха няма прекосяване! Моето пояснение (за обстановката, при която при устойчиво време до офанзива не се стигна - бел.ред.) е безпределно неприятната организация на всички компании, които се занимават с тази активност и тоталното неуважение на човешкия живот като изконна и най-важна полезност! Не може най-съществената активност на тийм водача да бъде сравняването на другите прогнози за времето. Това не е единствено за тази планина. Това е на всички места и постоянно! Повторяема неточност с цената на човешки животи! На никого не му пука за никого, макар че повтарят клишето: " Ние сме семейство! ". В планината всеки е самичък и разчита само на себе си. И на шерпа си, в случай че успее да откри добра връзка и контакт с него. Тъй като аз се колебаех дали да продължа нагоре, моят шерп ми сподели: " Стефан, каквото и да решиш, аз съм с теб! " Бях гневен и продължихме нагоре още 100 м, до момента в който срещнахме Лакпа шерпа, който беше последният, слизащ от върха, и откакто ми изясни в елементи каква е обстановката, а и аз към този момент се пробвах да се овладея, мислейки за невъзможността да се преодолее траверсът без въже, взех решение и тръгнахме последни надолу! Това е в резюме! Изкарах 36 часа на 7610 м без О2, след което по време на офанзивата използвах О2 и откакто се върнах в лагер 4, изкарах нощта с останалия ми О2. Почти допрях върха и неверното човешко решение и преценка ми го лиши в последния миг. Сега би трябвало да диря знаци и да осмисля какъв тъкмо житейски урок ми беше преподаден от Господ! Сега и шерпите отхвърлят да потеглят още веднъж нагоре. Накъде ли ще избие това напрежение?! ”

Остава неразбираемо дали този сезон въпреки всичко ще има втора офанзива на К2. Някои от участниците в експедициите към този момент се отхвърлиха и в този момент най-малко скупчването на прекомерно доста хора отпада като усложняващ фактор. Последната дума е на шерпите. И най-много - на изкусителя К2.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
НАПИШИ КОМЕНТАР