БНР На фона на намерението на премиера Борисов да ограничи до

...
БНР
На фона на намерението на премиера Борисов да ограничи до
Коментари Харесай

Този кмет управлява вече 43 години!

 БНР На фона на желанието на премиера Борисов да ограничи до 3 мандатите на кметовете на партията, кметът на село Брягово, община Хасково, се обрисува като най-дълго задържалия се на поста си селски властник у нас.

На изборите за локална власт предходната неделя Делчо Митев завоюва рекордния 14-ти следващ мандат. От 13 декември 1976 година, когато за пръв път встъпва в служба, той не е имал никакъв различен ангажимент през трудовия си път, с изключение на да е кмет на село Брягово.

На последния избор той се кандидатира макар 68-те си години и пенсионната възраст. " За пръв път спечелвам след балотаж, до момента не ми се бе случвало да стана кмет след втори тур ", уточни Митев.

" На първия тур успеха ми сякаш изглеждаше сигурна, само че от преносима секция пристигнаха няколко гласа и по този начин резултатът ми стана тъкмо 50 %, един глас не ми стигна. Трябваше да се активизирам и стегна съществено. Признавам си, доста ме заболя ", споделя Митев, а административният съд в Хасково отхвърля да преглежда жалбата по в допълнение вписания избор.

На втория тур обаче Митев изпреварва противника си Марко Марков със 147 на 130 гласа. Идния петък на първата сесия на новия Общински съвет в Хасково той би трябвало да получи удостоверението за избора си и да се закълне.

Управникът сяда в кметския стол незабавно откакто приключва висше обучение по компетентност " Икономика ". Тогава през 1976 година длъжността се назовава " Председател на селския общински съвет ". По това време учреденото през 1813 година село край интернационалния път Е-80 е считано за богато. Жителите му всеобщо практикуват развъждането на копринени буби, от които докарват доста положителни странични приходи.

В трудовата си брошура до 1989 година Делчо Митев записва 5 мандата. Тогава тяхната дълготрайност е две години и половина. След това до първите демократични избори е краткотраен кмет. Митев е и една от знаковите фигури на локалната организация на Българска социалистическа партия, постоянно е бил с мандат на социалистите.

Невинаги обаче кметуването му е било безпроблемно. На вота през 2003 година той губи с няколко гласа и остава втори. Установени са обаче голям брой нарушавания и изборът е касиран в съда. С президентски декрет са планувани нови избори същата година. На " поправителния " избор Митев си връща назад кметството.

Една от най-тежките години за селския отличник е 2000-та, когато в Хасковска област бушуват опустошителни летни пожари. Тогава раздухваната от суховей буря влиза в селото и опожарява и унищожава 6 къщи и десетки селскостопански постройки, споделя Българска телеграфна агенция.

" Най-значимото нещо, което съм постигнал през всичките тези години, е построяването на железобетонния мост над река Улу дере през 1981 година ", връща се обратно във времето Митев. Дотогава инженерното оборудване над реката е дървено, а при пролетното снеготопене потокът го залива и откъсва селото от света, защото мостът е единствения път до обитаемото място.

" Изминалият ми към този момент мандат също бе белязан от доста свършена работа ", прави оценка кметът. Трикилометровият път до селото е рехабилитиран с отпуснати 300 000 лв., още 30 000 лв. са вложени в поправки и асфалтиране на улиците в селото.

" За идващите четири години съществена задача ще бъде построяването на местна пречиствателна станция за питейната вода от зоната, която доставя и още доста села тъдява, които са в обсега на общо 3 общини ", акцентира Митев. По думите му в този момент наднорменото наличие на манган е високо, а постоянно течността е оцветена от механични замърсители.

От 2003 година Митев е и закрепостен ръководител на Националното съдружие на кметствата в България. В организацията членуват 460 кметове на обитаеми места. Сега след тези избори следва общо заседание на сдружението. " На него ще изберем нови управителни и контролни органи ", посочи Митев.

Той споделя, че от години са упоритостите на селските кметове за извоюването на по-големи пълномощия и автономия - във финансирането, при построяването на инфраструктура, при разпределението на средствата по Оперативна програма " Региони в напредък ". " Някои претенции са извоювани, за други битката продължава ", обобщава Митев.

Скоро да вземем за пример би трябвало да се състои и към този момент уговорена среща на селските кметове с дирекцията на националната полиция, на която за следващ път ще бъдат сложени проблеми на битовата престъпност и защитата на обитаемоте места.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР