БНР Боян Благоев е на 47 години от Варна. Той е

...
БНР
Боян Благоев е на 47 години от Варна. Той е
Коментари Харесай

Варненецът Боян Благоев: Убиването на змия носи лош късмет!

 БНР Боян Благоев е на 47 години от Варна. Той е най-новият чиновник на община Варна, който беше назначен на работа към общината на длъжността – ловджия на змии, оповестява Радио Варна.

Боян работи в автосервиз. Случайно научава за обявата на общината, кандидатства за оповестената служба и го назначават. За себе си описа, че  обича влечугите, даже е отглеждал  питон и боа. Взел си ги е за домашни любимци, тъй като като дребен се е страхувал от тях, а по този начин е преодолял страха си.  За първи път работи като ловджия на змии. Назначен е на минимална заплата с контракт до края на годината. Работата му харесва. Най-много е угрижен децата да не се изплашат, в случай че видят змия в града. Затова е подготвен да посещава Зелените учебни заведения, където да образова малчуганите по какъв начин да се защищават.

-Има ли към този момент сигнали за залавяне на змии в града?

-Да, има. Имам хванати към 5-6 змии в центъра. Навсякъде във Варна има змии във всички места с доста шубраци. Наскоро имах среща в една къща на ул. 12-та в Дружба и в храстите туя, които употребяват за ограда, само че не са подрязани, една змия си беше направила хралупа. Не можах да я хвана.

- Какъв тип змии се срещат във Варна?

-Предимно смок. Досега единствено такива съм хващал. Принципно не са рискови, само че те ядат плъхове и в случай че ухапят човек може да  пренесат болест.

- Кой ви подава сигнал, че има змия в града?

-Обажда ми се дежурният от общината, а на него от тел.112, на който се обаждат жителите.

-Как улавяте змиите и какво се случва с тях откакто ги заловите?

-С голи ръце. Змиите не би трябвало да се убиват, тъй като те са свещени животни, а и на мен ми е жалост за тях. След като ги хвана, ги поставям в едно чувалче и ги нося там, където им е същинското място - в гората.

- Има ли змии в Морската градина?

-Да. Даже знам къде. Мястото е долу до топлата вода, където има едни паднали стълбички.

- Какво би трябвало да създадат хората, когато видят змия и какво не би трябвало да вършат?

-Не би трябвало да влизат в контакт с влечугото. Да не я ритат, да не я удрят с мотика или лопата, както са правели нашите баби и дядовци. Първо, тъй като от старите хора съм чувал, че да убиеш смок носи неприятен шанс. Второ смокът може да те захапе, да те удари с опашка, а в случай че е по-голям и те удари може да ти счупи ръката. Най-добре е, в случай че някой има малко повече храброст, да покрие влечугото с някаква дреха или парцал. Така то си мисли, че е у дома и не мърда. След това човек незабавно би трябвало да се обади на 112, от там се обаждат в общината и дежурният звъни на мен. Успявам да дойде на мястото за към 20 минути.

- Защо има доста змии във Варна съгласно Вас?

-По принцип регионите Варна и Златни пясъци са били преди време змиярници. По времето на Тодор Живков с транспортен съд са били доставени таралежи, с цел да понижат популацията на змии. Не съм виждал, само че съм чувал, че в региона на Златни пясъци има и усойници, които към този момент са токсичен тип.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР