БНБ затегна условията, по които физически лица могат да си

...
БНБ затегна условията, по които физически лица могат да си
Коментари Харесай

Някои търговци няма да бъдат доволни!

БНБ стегна изискванията, по които физически лица могат да си купят възпоменателни монети от касите й, оповестиха нумизмати. Идеята е монетите да попадат в ръцете на колекционери и елементарни хора, които желаят да си ги имат за спомен, а не при търговци, които след това да печелят от препродажбата им на вторичния пазар.

Ограничения

Според новите условия на едно ЕГН може да се продаде една монета. Това значи, че към този момент е невероятно безработни и студенти да обикалят от каса на каса, каквато беше практиката, с цел да се снабдят с няколко екземпляра от всяка нова пара, които след това да препродават с съвсем двойна облага. Наемането от страна на търговци на хора от малцинствата, които да висят по опашките и които в сектора назовават " шерпи “, също станало неизгодно. Тарифата за тази услуга литнала до 150 лв. и търговецът не може да си я избие единствено от една пара на човек.

Новите условия са въведени още при стартирането на сребърната монета " Голям гмурец “ през септември. Те важеха и при издаването на последната възпоменателна пара в понеделник с лика на цар Калоян, предава " Телеграф ".

Междувременно, както " Телеграф “ писа, цената на монетата с цар Калоян, която е сребърна с отчасти позлатяване, се подвигна на касите на Българска народна банка с 6 лв. – от 114 на 120 лв., поради повишаване на среброто на интернационалните пазари.

Интерес

Интересът към монетите, издадени от Централната банка, се ускори извънредно доста през последната година и при всяка нова пара пред постройката на банката и пред касовия й център се извиваха опашки от стотици искащи да си ги купят. Много от хората на опашката обаче бяха подставени лица от малцинствата, наети от търговци. Не липсваха и спекуланти, които желаеха да изкарат по една дневна отплата, препродавайки монетите на вторичния пазар, където цената им постоянно скача със стотина лв..
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР