БНБ прогнозира нарастване на необслужваните кредити и запази нивото на

...
БНБ прогнозира нарастване на необслужваните кредити и запази нивото на
Коментари Харесай

БНБ: Необслужваните кредити ще се увеличат


Българска народна банка предвижда повишаване на необслужваните заеми и резервира равнището на антицикличния финансов буфер на 0,5 на 100 през третото тримесечие, съобщи БНР. От пресцентъра на Централната банка напомнят, че още при започване на рецесията с Covid-19 бяха направени наставления, които да подсигуряват запазването на устойчивостта на системата.

Антицикличният финансов буфер, използван към рисковите експозиции, ще се резервира на актуалното си ниво най-малко до края на септември, реши управителният съвет на Българска народна банка. 

Практически това е условие, обвързвано с в допълнение подсигуряване на рисковите заеми във всяка банка. То отразява и упованията на Българска народна банка за хода на стопанската система, защото колкото по-нисък е размерът на изискуемия буфер, толкоз по-положителна наподобява икономическата вероятност. Дълги години той бе на нулево ниво, само че през 2019 година стартира гладко да се повишава поради забавящата се стопанска система в световен проект. 

В началото на тази година Българска народна банка ревизира желанието си да го повиши до 1 на 100 от началото на април, тъй като обстановката с Covid-19 промени напълно световните стопански трендове. Тогава от Българска народна банка взеха решение, че е по-добре в банките да остане повече свободен запас, с който да разполагат при възможен ликвиден напън при общ растеж на необслужваните отговорности, с цел да могат да посрещнат първите удари от коронакризата.

Това благоприятства за запазването на устойчивостта на системата, безапелационни са от Централната банка. Решението за равнището на този финансов буфер от 1 октомври ще бъде несъмнено на съвещание по-късно през годината.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР