БНБ: Отлагането на членството в еврозоната е резултат от политическата

...
БНБ: Отлагането на членството в еврозоната е резултат от политическата
Коментари Харесай

БНБ: Отлагането на членството в еврозоната е резултат от политическата криза


Българска народна банка: Отлагането на участието в еврозоната е резултат от политическата рецесия. Отлагането на датата за влизане в еврозоната, слага нови провокации пред Българска народна банка и банките.
Генезисът на цялостното закъснение на процеса
на присъединяване към еврозоната е в политическата рамка и в политическата рецесия през последните две години. Това сподели шефът на Българска народна банка Димитър Радев на конференцията „ България по пътя към еврото “.

Радев уточни, че настоящите проблеми със законодателната стратегия и с вътрешните фактори за високата инфлация значително са разследване на политическата рецесия. В резултат на тази рецесия бюджетният развой в страната е мощно смутен.
По думите му е налице  тенденция към
разхлабване на „ обичайно мощната фискална позиция на страната, което подхранва инфлацията и затруднява пазарните ограничения за нейното понижаване “, уточни Радев.

Едно от най-важните условия е България да има бюджет за 2023г. и средносрочен небосвод твърдо под 3% от Брутният вътрешен продукт.
Радев изрази вяра въпросът да
получи задоволително безапелационен отговор след изборите на 2 април.

Димитър Радев очерта ролята на Българска народна банка в подтекста на еврозоната, работата на централната банка по законодателната работа и техническата подготовка, обвързвана с еврозоната.
Нашият банков бранш реализира
исторически най-високите си резултати за доходност, индикаторите за финансова адекватност и ликвидност са над междинните за Европейски Съюз, посочи Радев. Той уточни, че е добре да се намерения къде щеше да бъде България, в случай че останалите стопански, а и освен стопански браншове в страната имаха сходни резултати.
Важно е да се намерения и къде беше Българска народна банка
и банковия бранш не доста от дълго време – през 2014г. и 2015 година, когато турболенциите, през които преминахме надвишиха надалеч границата на банковия бранш.
Трансформацията оттогава до положението,
в което се намираме през днешния ден демонстрира съществени и решителни реформи в подтекста на цялостното консолидиране в ядрото на Европейски Съюз,
каквото е еврозоната, сподели Радев.
Управителят на Българска народна банка сподели още, че Българска народна банка работи редовно и поредна по законодателната рамка и техническата подготовка за участие в еврозоната.  Той означи признатите в края на декември м.г.промени в закона за Българска народна банка.
До края на 31 март БНБ трябва да
приготви повсеместен нов план на закон на Българска народна банка, който би трябвало да включи последните промени и да регламентира всички останали въпроси от работата на институцията в изискванията на еврозоната. Радев уточни,
че по този план има реализиран сериозен прогрес.
По отношение на БНБ няма нито един ден закъснение по отношение на законодателната стратегия, обвързвана с еврозоната, както и нито една открита тематика по този въпрос, както с ЕЦБ, по този начин и с Европейска комисия, сподели Димитър Радев.
Той заявява, че по сходен метод
стоят нещата и във връзка с техническата подготовка като означи, че Българска народна банка и комерсиалните банки са планували в бюджетите си за 2023 година нужните средства за нейното реализиране.
Разбираме основанията на Европейска комисия и
държавното управление за смяна на датата. Това слага нови провокации пред Българска народна банка и банките, тъй като ще наложи смяна в графиците, по които работим и калибриране на плануваните за тази цел запаси, сподели още Радев.
Той добави, че Българска народна банка и комерсиалните банки
работят системно  и поредно за въвеждане на еврото, само че са подготвени да калибрират дилемите и средствата за тяхното осъществяване при смяна на целевата дата.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР