БНБ, Комисията за финансов надзор и Комисията за хазарта ще

...
БНБ, Комисията за финансов надзор и Комисията за хазарта ще
Коментари Харесай

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари

БНБ, Комисията за финансов контрол и Комисията за хазарта ще ревизират покупко-продажбите и всяка една транзакция и ще могат да постановат наказания при нарушавания. Промените в закона против изпиране на пари бяха признати дефинитивно от Народното събрание.

Президенти, министър председатели, министри и депутати ще бъдат подлагани на по-сериозни инспекции по отношение на произхода на парите им при разнообразни типове покупко-продажби и финансови интервенции.

Всяка една компания следва да разпознава своя притежател. Българските юристи към този момент получават своята отбрана, обезпечена за тяхното право и опция да пазят правата и ползите на своите клиенти.

Депутатите от ГЕРБ Пламен Нунев и Маноил Манев разясниха за какво законът не прави юристите доносници.

Маноил Манев: " Никой в никакъв случай не го е желал, това в никакъв случай не го е целил и в този момент текстът е изработен по този начин, по тяхно предложение, като тяхна концепция и със единодушието на ДАНС и на цялата работна група, юристите няма да бъдат задължени лица по смисъла на член четири, единствено в доста избрани случаи, в случай че някой отиде и изиска да му дадат консултация по какъв начин се перат пари ".

Промени настъпват и при застрахователните сдружения:

Пламен Нунев: " Застрахователите, които са на терен, да уведомяват надлежно контролните органи непосредствено. Сега тяхното предложение беше, те уведомяват длъжностните лица, контролните над тях в съответната застрахователна компания, а те към този момент имат опцията да преценяват взависимост от отчета дали да осведомят контролния орган ".

Законът уголемява кръга от хора, които попадат в дефиницията за видна политическа персона и които подлежат на по-обстойно изследване от спецслужбите.
Държавна организация " Национална сигурност ", Българска народна банка, Комисията за финансов контрол и Държавната комисия по
хазарта ще разгласяват на формалните си интернет страници информация за влезлите в действие наказателни постановления, с които са наложени наказванията за нарушавания, взеха решение още депутатите.

Изрично е уредена и опцията за даване на информация по електронен път с дипломиран електронен автограф или с публикуван от ДАНС документ за достъп.

С промените в закона за ограниченията против изпирането на пари сдруженията, които би трябвало да изпратят за утвърждение в ДАНС своите проекти за образование на чиновниците по различаване на съмнителни интервенции или покупко-продажби по отношение на използването на закона, ще имат 6-месечен период от публикуването в уеб страницата на ДАНС на националната оценка на риска, да разпознават рисковете и да ги включат в своите правилници, без да са задължени да ги внасят в дирекцията „ Финансово разузнаване “.

Декларация за действителни притежатели на компании по закона за ограниченията против изпирането на пари ще подават единствено тези, които не са вписани в указател Булстат или в Търговския указател, както и всички акционерни сдружения. С измененията отпада и задължението адвокатурата да рапортува на ДАНС за всеки собствен нов клиент.

Програмата на депутатите за през днешния ден планува още разискване на опцията армията да може да оказва помощ на държавните органи в противодействието на закани с изключително висока степен на социална заплаха за популацията. Промените в закона за защитата и въоръжените сили плануват още при съществуване на справедлива неспособност за обезпечаване на безвъзмездна храна и ободряващи питиета по време на занятия, учения, тренировки и лагери, на военнослужещите да се изплаща левовата им равноценност. /bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР