БНБ извърша проверка по случая с липсващите милиони от сметки

...
БНБ извърша проверка по случая с липсващите милиони от сметки
Коментари Харесай

Още за кошмара на Мартин Петров: Какво се случва с източените му милиони?

БНБ извърша инспекция по случая с изчезналите милиони от сметки на някогашния национал по футбол Мартин Петров в “УниКредит Булбанк ”. Това стана ясно от отговор на банката на питане на " Труд ". Припомняме, че Петров подаде сигнал до прокуратурата за това, че от сметите му в „ УниКредит ”, в продължение на години и без негово познание, са източени общо 3,8 милиона лв.. Това е станало благодарение на персоналния му банкер - Ирина Атова, чийто контракт бил преустановен 10 месеца преди футболистът да разбере за интервенциите.

Вчера основен комисар Христо Терзийски заяви извънредно пред БЛИЦ TV, че към този момент е формирана кореспонденция, която ще се работи от чиновниците на отдел „ Икономическа полиция “ в Групово дело „ Национална полиция “.

“Съгласно законовите разпореждания заплащане от платежни сметки може да се прави единствено по разпореждане или с авансово единодушие на титуляра до размера и при изискванията, сложени от титуляра на сметката. Формата и реда за предоставяне на единодушие за осъществяване на платежната интервенция и за отдръпването на това единодушие се уговарят
при подписване на контракта сред доставчика на платежни услуги и неговия клиент ”, прецизират от Българска народна банка. И изясняват, че когато ползвателят твърди, че не е разрешавал осъществяването на платежна интервенция или че е налице неопределено изпълнена платежна интервенция, доставчикът на платежната услуга носи доказателствената тежест при определяне достоверността на платежната интервенция, нейното тъкмо вписване, осчетоводяването, както и за това, че интервенцията не е наранена от различен минус.

“В случай на неразрешена платежна интервенция доставчикът на платежни услуги носи отговорност пред клиента, в случай че платецът е работил посредством машинация или не е извършил едно или повече от отговорностите си по член 53 от Закона за платежните услуги и платежните системи (ЗПУПС) съзнателно или заради груба немарливост ”, прецизират пред “Труд ” от централната банка.

Днес стана ясно, че и стопански служители на реда от Групово дело “Национална полиция ” са почнали следствие по случая. Позицията на “УниКредит Булбанк ” към този момент остава същата. Според нея клиентите на банките са предпазени с банкова загадка.

“Ако реши, клиент може да направи обществени изказвания за връзките си с банки, само че ние нямаме право да предоставяме каквато и да е информация – да я потвърдим или опровергаем в медиите ”, прецизират от трезора.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР