БНБ изиска от търговските банки да предложат за утвърждаване в

...
БНБ изиска от търговските банки да предложат за утвърждаване в
Коментари Харесай

БНБ иска от банките до 5 дни единен проект за частен мораториум върху плащанията по кредити

БНБ изиска от комерсиалните банки да предложат за одобряване в период до 5 работни дни обединен план на правила за частен мораториум върху заплащанията по банкови заеми във връзка със обстановката с COVID-19. Процедурата следва решението на  Управителният съвет на Българската национална банка да спази гласуваните в Европейския банков орган (ЕБО) насоки, свързани със законодателните и частните мораториуми върху заплащания по заеми по отношение на COVID-19 (EBA/GL/2020/02). Очакваше се те да станат ясно още преди два, а в сряда Българска народна банка да разгласи единните политики за мораториум върху заемите. ЕБО обаче се забави с окончателното правене на регламента и трябваше да го гласоподава през вчерашния ден до края на деня. Насоките към този момент са факт и са оповестени на интернет страницата на ЕБО.

Мораториумите върху заплащания по банкови заеми могат да бъдат ефикасен инструмент при краткосрочни ликвидни усложнения на клиентите на банките, показват през днешния ден в известие от Българска народна банка. Много компании и жители биха изпитали такива усложнения, в случай че работата им бъде лимитирана или прекратена в следствие от ограниченията против COVID-19. Това от своя страна може да се отрази неподходящо и върху кредитните институции, доколкото при съществуващата регулаторна рамка отсрочените или прекъснати заплащания по отпуснати заеми водят до спомагателни разноски и финансови условия в банките, прецизират от Централната банка.

Насоките на Европейския банков орган вкарват краткотраен принцип, че мораториумите върху заплащания по банкови заеми не водят до прекласифициране на експозиции под формата на преструктуриране или несъблюдение при изискване, че ограниченията са учредени на национално законодателство и са контрактувани и прилагани на равнище банков бранш, обобщават още от Българска народна банка.

На база на гласуваните в Европейския банков орган насоки Българска народна банка изиска от комерсиалните банки да предложат за одобряване в период до 5 работни дни обединен план на правила за частен мораториум върху заплащанията по банкови заеми във връзка със обстановката с COVID-19.

Изготвените от банките правила, след утвърждението им от Българска народна банка, ще дават за интервала на тяхното деяние еластичност на банките да оферират на техните клиенти облекчения по заплащания по банкови заеми.

Детайли за облекченията за жители и компании ще бъдат оповестени с публикуването на разпоредбите за частния мораториум, който ще е явен след одобряването на единния план от всички банки у нас.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР