БНБ и банковият ни сектор са съответно първата публична институция

...
БНБ и банковият ни сектор са съответно първата публична институция
Коментари Харесай

Димитър Радев: Банките у нас са първият икономически сектор, който е част от Еврозоната

БНБ и банковият ни бранш са надлежно първата обществена институция и първият стопански бранш в България, които са част от Еврозоната. Българска народна банка взе участие във вземането на най-важните решения, свързани с надзора и преструктурирането на европейските банки, в това число българските. При това нашият глас, без значение от размера на нашата стопанска система и банков бранш, има същата тежест като гласа на всяка една друга централна банка в еврозоната. Това съобщи Димитър Радев, шеф на Българска народна банка, на форума на Асоциацията на банките в България във връзка 30 години от основаването ѝ, оповестяват от Dariknews.bg.

" Не е належащо да се връщаме толкоз обратно, с цел да оценим големите промени в бранша. Достатъчно е да вземем интервала от последните 5 години. Повечето от нас участваха в отбелязването на 25-годишния празник на асоциацията. Тогава фокусът беше ориентиран към самия банков бранш, главно към използването на ограниченията от невиждания като мащаби и дълбочина обзор на качеството на активите и стрес тест на българските банки, т.е. ние се занимавахме на първо място друго със себе си. Пет години по-късно главният фокус на банковата общественост е по какъв начин най-ефективно да помогнем на бизнеса и семействата да се оправят с икономическите провокации, пред които се изправят. Или по различен метод казано, това, което преди няколко години си поставяхме като цел, към този момент е изпълнено, а точно: от източник на проблеми в предишното в този момент банковият бранш е значим фактор за тяхното решение.
Друга тематика, която ние обсъждахме преди пет години, беше опцията Българска народна банка и банковият бранш да се причислят към Европейския банков съюз. Много хора тогава в България, а и отвън нея, разглеждаха тази опция като далечна и мъчно постижима. Днес България е член на Европейския банков съюз и скоро ще означи 2 години от това участие. Какво значи това на процедура? Това значи, че Българска народна банка и банковият ни бранш са надлежно първата обществена институция и първият стопански бранш в България, които са част от еврозоната. Българска народна банка взе участие във вземането на най-важните решения, свързани с надзора и преструктурирането на европейските банки, в това число българските. При това нашият глас, без значение от размера на нашата стопанска система и банков бранш, има същата тежест като гласа на всяка една друга централна банка в еврозоната. Още повече, че в лицето на господин Радослав Миленков Българската национална банка има представител в управителния комитет на Европейския банков контрол, в който вземат участие представителите на единствено пет национални надзорни органа. Това е позиция, която се заема на ротационен принцип, само че извънредно значим знак е, че я получаваме при започване на нашето участие.

" Посочените развития единствено през последните години ми дават съображение да направя следния извод: Българска народна банка и банковият ни бранш са доста мощен образец на институционално развиване в среда на към момента съществени институционални дефицити. Рецептата за това е елементарна: верни решения в верен стратегически подтекст. Правилните дейности в банковия бранш включваха огромни промени в бранша, в това число в модела на ръководство на централната банка и банковия контрол, а верният подтекст е присъединението на бранша в основни институции на еврозоната, каквито са Единният контролен механизъм и Единният механизъм за преструктуриране ", декларира той.

Радев акцентира, че от позиция на външните фактори и тяхното в допълнение усложняване и утежняване с войната в Украйна най-съществено значение ще имат решенията на огромните водещи централни банки, в нашия случай на първо място на ЕЦБ.

" Има към този момент ясни анонси за три неща, които ще се случат в границите на третото тримесечие на тази година: (1) ефикасното преустановяване при започване на месец юли на чистите покупки на активи от страна на ЕЦБ; (2) следващо нарастване на референтните лихви; и (3) ново нарастване на лихвите през месец септември, тъй че до края на тримесечието да се излезе от територията на негативните лихви. Очевидно идващите месеци и най-малко година ще бъдем изправени пред предизвикването да се откри доста сложният баланс сред ограниченията за преодоляване на инфлацията и ограниченията за попречване на криза ", акцентира шефът на Българска народна банка.

" През идващите 18 месеца тези задания ще бъдат свързани главно с завършването на процеса на присъединение на страната към еврозоната. От страна на Българска народна банка има основана организация във връзка с въпросите от наша подготвеност. В екипите вземат участие и представители на Асоциацията, което е доста позитивен факт. Навлизаме към този момент в стадий на интензивна връзка и взаимна работа с ЕЦБ.

Силно се надявам, че политическият развой, при цялата му несигурност и неустановеност, в последна сметка ще поддържа, а няма да блокира цялостния прогрес на присъединение към еврозоната, акцентира той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР