БНБ е първата институция с интернет секция за сравняване на

...
БНБ е първата институция с интернет секция за сравняване на
Коментари Харесай

БНБ пусна витрина на банковите такси

БНБ е първата институция с интернет секция за сравняване на такси, само че други искащи също могат да оферират услугата на потребителите

© Надежда Чипева Още по тематиката
Новата цифрова ера на платежния контрол

Иновациите и размерите на електронната търговия постановиха пренаписването на законите в Европейски Съюз и в България
11 авг 2017
Таксите по главната банкова сметка може и да намалеят

Ако 10 или повече банки оферират една услуга гратис, тя ще се дава гратис от всички банки по платежната сметка за съществени интервенции
6 авг 2017
Банковата сметка с по-ниски такси

Европейската комисия задължи банките да осигуря по-евтин достъп до съществени платежни услуги
12 май 2017
Българска народна банка разгласява междинните такси по банкови сметки
16 окт 2016 Информационна секция, която дава опция за съпоставяне на таксите , които банките и платежните оператори в страната начисляват за най-базисните потребителски услуги, стартира да поддържа на уеб страницата си Българската национална банка (БНБ). По този метод елементарно и прегледно може да се прави информация за това коя институция предлага най-изгодните условия за другите видове клиенти. Данните ще се опресняват постоянно с подавана от самите банки информация при всяка смяна на цените, а мотивът за тази необикновена до момента форма на бистрота е европейската инструкция за платежната сметка, чиято цел е да подсигурява досегаемост на банковите услуги за потребителите.

Цени на показ

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус В самобитната " витрина на таксите " са изложени 18 от най-ползваните от потребителите физически лица услуги като да вземем за пример разкриване, поддръжка и закриване на банкова сметка, изтегляне на пари от банкомат, превод на средства към друга сметка, заплащане с дебитна и кредитна карта, авансово утвърден заем (овърдрафт). Освен банките в листата са включени и други софтуерни компании и картови оператори като " Айкарт ", " Изипей ", " Пейнетикс " и " Транскарт ", които също оферират платежни услуги на потребителите под надзора на Българска народна банка.

В дебютното издание на сравнителните таблици се виждат обилни разлики в цените на тези базисни услуги при 29-те доставчика на платежни услуги в страната. Така да вземем за пример за поддържане на разплащателна сметка, за което се начислява месечна такса, цените варират от 0 до 2.90 лева За закриването на сметка пък цената е от 0 до 10 лева За изтегляне на пари в брой от банкомат (ATM) единствено две банки не събират такса, до момента в който при останалите таванът е 80 стотинки или % от сумата, когато тя надвишава даден предел. Преводът на пари от една банкова сметка към друга, деклариран в офис, варира от 1.80 лева до 50 лева, а когато нареждането е онлайн - от 50 стотинки до 1.20 лева през системата БИСЕРА. Прегледът на опциите за овърдрафт по банкови сметки, по които се превеждат заплати, демонстрира още по-големи разлики сред институциите. Най-масово те оферират авансово утвърдени потребителски заеми в размер на до 4 заплати, а лихвите са сред 7.07% и 15.20%.

Ще бъде любопитно дали сходна нагледност ще подтиква банките да изгладят най-фрапантните разлики по някои услуги през идващите месеци и до какви други резултати в ценообразуването им ще докара. Също по този начин ще е забавно и дали леснодостъпните данни и опцията за съпоставяне и осведомен избор ще докара до пренасочване на клиенти сред институциите.

Поискано от Европа

Съгласно разпоредбите, по които Българска народна банка ще поддържа справочната секция оттук насетне, при всяка смяна на цените доставчиците на платежни услужи ще би трябвало да уведомяват институцията, а тя ще ги актуализира в листата, когато новите такси влязат в действие. Ако интерес към сходна активност - поддържането на уебсайт със сравнителна информация за банковите такси - прояви и някой различен, то той би трябвало да уведоми Българска народна банка, като обезпечи съблюдаване на разпоредбите за откриване на такава информация.

Досега сходно съпоставяне на цените бе труднопостижимо и времеемко, защото информацията трябваше да се търси за всяка институция поотделно на уеб страницата й, а цените не са еднотипни. Повод за въвеждането на справочника от Българска народна банка бе Директива 2014/92/ЕС на Европейския парламент за стандартизирането на услугите, свързани с платежната сметка, довела до изковаването на Закон за платежните услуги и платежните системи през февруари. Целта на регулацията е да направи налични най-основните банкови услуги за потребителите, в това число тези в уязвими обществени групи. Причината е, че по банков път се превеждат заплати, обществени помощи, пенсии, а потребителите до момента бяха затруднени в избора кой снабдител предлага най-подходящите за тях условия. Пощенската кутия за сигнали в КФН става електронна

Комисията за финансов контрол (КФН) разгласи, че е основала е-поща, на която чака чиновници в поднадзорни лица да подават сигнали за нередности към регулатора. Това обгръща работещите в обществени сдружения, листнати на фондовата борса, застрахователни компании и пенсионни фондове, капиталови медиатори, брокери. Те могат да сезират регулатора за вероятни или осъществени нарушавания на нормативните правила, по които следва да работят съответните компании.

От КФН твърдят, че подаващите сигнали през електронния канал за връзка се употребяват от протекция и в случай че работодателят им разкрие тази им интензивност, то това не може да бъде мотив за уволняване.

Адресът за сигнали към регулатора е [email protected] .

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР