[БМВ Груп България] Александър Миланов е председател на управителния съвет

...
[БМВ Груп България] Александър Миланов е председател на управителния съвет
Коментари Харесай

Александър Миланов: Автомобилен салон София е едно от най-значимите изложения в Източна Европа и на Балканите

[БМВ Груп България] Александър Миланов е ръководител на управителния съвет на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП) от май 2016 година. Той е шеф на " BMW Group България " от 2007 година, а в интервала 2013 – 2014 година и на " BMW Group Румъния ". В интервала 2012 – 2014 година е ръководител на контролния съвет на ААП, а от 2014 година е определен за член на УС на асоциацията. Работи в областта на колите от февруари 1993 година за марки като Chrysler, Jeep, Dodgе, Mitsubishi, Mercedes-Benz и BMW. Завършил е стопанска система и публицистика в УНСС.

Предстои откриването на софийския автосалон и разумният въпрос, който си задават всички, е за какво да го посетя?

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики - Автомобилен салон София е едно от най-значимите изложби в Източна Европа и на Балканите. През последните години то се утвърди като място и време за среща и запознаване с най-новите трендове при колите. Софийският автосалон семейства представянето на стотици национални министър председатели на модели и модификации, които концентрират вниманието на потребителите. Той е място за съпоставяне сред марките и вносителите.

Формулата " Автосалон през година " към този момент работи няколко години. Това ли е най-удачното решение?

- Автомобилен салон София е част от интернационалния календар на OICA и участва там във всички нечетни години. Това оказва помощ за усъвършенстване на разноските на компаниите изложители и оказва помощ в по-концентрирана форма да бъдат показани новостите.

С какви настроения посрещат дилърите ревюто? Предвид обстановката на пазара те оптимисти или песимисти са?

- Автомобилната промишленост като цяло се намира във фаза на промяна. Утвърждават се нови сегменти, постановат се нови двигателни концепции, интегрират се нови функционалности за самостоятелно придвижване и съгласуваност на колите. Променят се условията на регулаторите и потребителското търсене. Подобна обстановка дава доста нови благоприятни условия, само че и крие съответните опасности. Аз персонално не виждам мотив за скептицизъм, а в противен случай. Пазарният капацитет пораства. Новите благоприятни условия слагат и по-високи условия за еластичност и креативност на участниците на този пазар.

Има ли някаква нова наклонност на пазара на нови коли в България, която е любопитно да следим?

- Увеличава се на търсенето на Sports Activity/ Sports Utility коли в компактния и междинния клас. Относително уравновесено е търсенето на коли с бензинов и дизелов мотор. Съществена роля за потребителите, изключително в междинния и високия сегмент, играят решенията за съгласуваност нa колите. Търсенето на електрически и хибридни коли остава доста под равнищата от страните в Западна и Северна Европа. Съкращава се интервалът на прилагане на автомобил от първия притежател и се уголемява делът на оперативния лизинг.

От предходния автосалон до в този момент, т.е. за интервал от две години, има ли някаква смяна в нормативната база, която да е била в помощ на вашия бизнес и в помощ на обновяването на автомобилния парк?

- Единствената смяна, имаща известно отражение към обновяването на автомобилния парк, е корекцията в детайлите, определящи локалните налози. Дали тя ще даде отражение ще се види най-рано през 2020 година. Фокусът на обществото и страната върху чистотата на въздуха демонстрира по-скоро смяна в настройките, в сравнение с смяна в държанието.

В последните четири години дизеловите коли се намират под напън, смятате ли, че идва краят на дизеловите мотори? При новите коли в България усеща ли се отлив на интереса от дизеловите модели?

- Модерните дизелови мотори се числят към най-ефективните и екологични софтуерни решения. При тях освен фините прахови частици и азотните окиси са на извънредно ниско равнище, само че и намаленият разход на гориво води до доста намаление на излъчванията на CO2. Това подсигурява място на дизеловата технология в бъдещето. Развитието при дизеловите мотори наред с повишение на успеваемостта и екологичността на бензиновите мотори и електрификацията на силовите трактове ще дефинират търсенето и предлагането през идващите години.

Къде е България по повод навлизането на електрическите автомобили? Как оценявате развиването на инфраструктурата, която е нужна за тяхното налагане?

- Безспорно ползата към електрическите автомобили нараства, и то осезаемо. Делът на електрическите коли от осъществените на пазара нови коли, изключително спрямо автомобилния парк в България, е към момента релативно невисок. Наред с индустриалната инфраструктура основаването на частна инфраструктура от притежателите на електрически коли е фактор за повишаващото се търсене. Свидетели сме и на значително разширение на палитрата от предлагани модели, както и на пазарното показване на релативно преференциални като първична стойност модели. До момента в България не съществуват фактори, които да трансформират значително държанието на потребителите.

Вече се чуват мнени я , има и декларирани планове, за цялостна възбрана на коли с мотори с вътрешно горене. Това може ли да се случи?

- Не. През идващите 20 до 30 години пропорциите сред другите двигателни концепции ще се трансформират значително. В взаимозависимост от районите, различаващи се по техния климат, степен на урбанизация и нормативна база, делът на електрическите и Plug-in хибридни коли ще нараства значително, последователно роля ще почнат да играят и колите, задвижвани с горивни кафези, само че цялостната възбрана или отвод от потребление на мотори с вътрешно горене не е на дневен ред. Разбира се, рестриктивните мерки за потребление, изключително в огромните градове, на неефективни и нискоекологични коли ще стават все по-актуални.

Автономните коли наподобява т все по-близо до пазарен дебют. Вие бихте ли се доверили за транспорта си на сходно транспортно средство?

- Все повече коли от междинния и високия клас разполагат със системи, позволяващи второ, а даже и трето равнище на самостоятелност. С някои от тези системи сме привикнали. Други съумяваме да използван само в редки случаи. Автономните функционалности са единствено част от нужните решения. Много по-съществен е казусът с регулаторните условия, консолидираното на самостоятелни коли в средата от неавтономни, както и поделянето на отговорностите и отговорностите сред лидера и производителя на автомобила, допускащ висока степен на самостоятелност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР