BMU европейският шампионат по мотоциклетизъм на писта се завръща в

...
BMU европейският шампионат по мотоциклетизъм на писта се завръща в
Коментари Харесай

Караньотов и Чой подновяват битката си в Плевен

BMU европейският шампионат по мотоциклетизъм на писта се завръща в Долна Митрополия, град Плевен за своя седми кръг, както и за третия кръг на Европейския шампионат по Супермото – Grand Prix Bulgaria 2019. Състезанието е десети следващ мемориал в памет на огромният другар на българския мотоциклетен спорт господин Димитър Калчев. Заявки за присъединяване в двата шампионата са подали 120 участника от България, Турция, Гърция, Сърбия, Северна Македония, Румъния, Естония и Чехия.
При топ водачите в клас SuperBike, Ангел Караньотов (Overdrive Racing Team, Дукати) твори история с шест от шест победи и 150 точки, побеждавайки за четвърти път румънския си сътрудник Роберт Мурешан (CSM Bucuresti, Ямаха, 108 т.) на пистата Мотопарк Румъния в последния спортен уикенд досега. Караньотов има единствено една победа над " царя на Долна Митрополия " – Мартин Чой (EKO BMW Racing Team, BMW, 85 т.) през далечната 2015-а година и имайки в поради извънредно мощния му сезон, действително видяно, победната му серия може да продължи и тази седмица в Плевен. Едва ли обаче Мартин Чой е на същото мнение и 100 % на Долна Митрополия тези двама титани в клас SuperBike ще ни покажат най-хубавото от себе си, в духа на феърплея, награди за което към този момент получиха през 2018-а година.

" С изключение на последното съревнование на Долна Митрополия, на предходните имах все някакви здравословни проблеми. Сега съм здрав и чакам идния уикенд. Пожелавам на всички състезатели триумф и безаварийно каране ", показа Караньотов.

Чой има мотив за наслада, защото към този момент е пристигнала новата електроника за мотора му. " Мога да кажа, че от началото на сезона нямах и едно съревнование, както го планирах и да е на моето равнище. Ще отида до Серес, с цел да тествам машината и нека всичко да е наред за идния уикенд на Долна Митрополия ".

В класа на Янислав Димитров (Мотомания.бг, Хонда, 126 т.), който без да слиза от подиума през сезона (две победи, три втори места и едно трето), към този момент е безспорен водач във краткотрайното класиране на групата F600. Вторият в класирането е Адриан Теодореску (МРМ, Ямаха, 61 т.), а трети е Асен Лилов (МСК Плевен, Хонда, 59 т.). В Плевен тази седмица обаче се завръщат републиканския първенец за 2018 – Васил Кючуков (Зедмото) и Павел Драганов (Троян Мото Клуб, 50 т.), който започва шампионата с две победи в Серес, само че по-късно пропусна четири кръга заради финансови аргументи.

F1000 се обрисува най-многолюдният клас този уикенд (28 подадени поръчки за участие) и задачата на водача в шампионата – Християн Христов (МСК БГ Пауър, Кавазаки, 110 т.) няма да бъде по никакъв начин лесна. До момента Христов няма класиране в топ 5 на пистата в Долна Митрополия и очевидно това не е обичаната му спортна дестинация, само че същото не може да бъде казано за неговите директни съперници. Силен сезон отбелязва Аксел Исмаил (Зедмото, Ямаха, 52 т.), който и в трите си старта се качи на подиума и единствено механически проблеми му попречиха да съкрати дистанцията сред себе си и водача Христов. Исмаил ще бъде подсилен от още 9 водачи в този клас от Зедмото, някои от най-сериозните имена, сред които са Ненко Стаменов, Луко Луканов, Валентин Георгиев и Цветомир Костадинов.

В клас SuperSport 600, три победи, две втори и едно четвърто място дефинират лидерската позиция на Милен Георгиев (Кида Моторспорт, Ямаха) във краткотрайното класиране. Втората позиция е за другият български водач Пламен Петров (Зедмото, Ямаха, 108 т.). Вечният съперник на нашите състезатели в този клас – Йонел Паскота (Паскота И.И. Тимишуара, 87 т.) към този момент през сезона не се качвал на по-високо от третото място на стълбичката за награждаване, само че пък познава плевенската писта извънредно добре и е допустимо да окаже сериозен напън в търсене на по-добро класиране.

В най-малката кубатура на клас SP125, Жулиета Ленкова-Апостолова (МСК Плевен, Априля) е сериозен водач в класирането със 130 точки (2 победи и 4 втори места) пред Митко Митков (Мотомания.бг, Априля, 104 т.), а трети в подреждането е Антониос Аврамополос (Гърция, Априля, 100 т.). " 125-иците " радиционно карат дружно с клас SSP300, другите малокалибрени машини в шампионата, където с шест победи от шест старта е гръцкият водач Христос Папаниколау (Арис, Кавазаки).

Скутери

Скутерите са постоянно стимулирани в Плевен и по отношение на релативно " рехавата " стартова решетка в Кюстендил, тази седмица броят на поръчките набъбна, с което се чака и повишение на битката. Иво Михайлов (Зедмото, Пиаджо) е водач в класирането с две победи от два старта, само че на плевенска земя, конкуренцията е висока този път: Пламен Христов (МСК Плевен, 36 т.) и Алекс Иванов (МСК Плевен, 31 т.) са осведомени добре със стила на Михайлов, както и с особеностите на пистата при температури над 30 градуса, тъй че надпреварата ще бъде оспорвано.

СуперМото

SM Junior (65сс/85сс)

От началото на сезона, най-малките водачи от клас SM Junior не са имали опцията да се състезават на изсъхнало и това несъмнено ги затрудни оптимално при извършените два кръга от шампионата при започване на месец май в Кюстендил. При 65-кубиковите машини Никола Николаев (ЕКО БМВ Рейсинг Тийм, КТМ) и Никола Досев (НСА Моторспорт, КТМ) ще бъдат подкрепени и от Енис Байрамов (МСК Плевен, КТМ). И въпреки всичко присъединяване на Николаев към момента не е доказано заради участия в Испания тази седмица, тъй че на място ще забележим разпределението на силите.

При кубатурата 85сс идва огромната конспирация този път, като на сцената ще се появят двама естонски водачи плюс европейският първенец за 2018 – Ян Улман (Чехия). Това прави задачата на водача в класирането – Християн Георгиев (Пловдив Мотор Спорт, КТМ) и Радостин Тодоров (Несебър Мото, КТМ) не лесна, само че сигурно забавна.

S3/OPEN

250-кубиковите машини на клас S3 ще бъдат близо 10 на брой този кръг, само че това не е проблем, тъй като те ще карат дружно с клас OPEN, само че с настрана класиране. В тази кубатура още веднъж чакаме естонско-чешка-турска преса върху българските състезатели, само че в последна сметка това е спорта. Виктор Нейчев (Еърмакс Рейсинг, КТМ, 97 т.) и Кристиян Иванов (НСА Моторспорт, КТМ, 91 т.) ще продължат своите мотокрос единоборства този път на асфалтова настилка, подкрепени от Димитър Петров (Диана Рейсинг, КТМ, 78 т.).

В клас OPEN, водачът Майкъл Иванов (Тексим Моторспорт, Хускварна, 89 т.) пропуща юнското СуперМото в Плевен заради присъединяване в Европейския шампионат по мотокрос ЕМХ250 в Латвия тази седмица. Янко Ташев (СМК Ридо Самоков, ТМ) към момента не е изцяло възобновен от кошмарното си рухване в Кюстендил и ще бъде в листата на запасите за тези стартове. Александър Георгиев (МСК Плевен, КТМ, 76 т.) ще успее да навакса пропуснатото в първия манш на Кюстендил, само че подиумът за кръга е извънредно неразбираем. Съотборниците от МСК БГ Пауър – Георги Владимиров (Хонда, 70 т.), Янко Николов (66 т.), Красен Кънчев (КТМ, 64 т.) и Димитър Тотев (КТМ, 64 т.) както постоянно ще създадат надпреварата забавно и непредвидимо.

Съботният ден ще бъде ангажиран със свободни тренировки и тренировки за време, а в неделя от 10:30 часа на пистата в Долна Митрополия ще стартират стартовете за Grand prix Bulgaria 2019.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР