Бляскавите телевизори с тънки екрани с органични светодиоди (OLED) бяха

...
Бляскавите телевизори с тънки екрани с органични светодиоди (OLED) бяха
Коментари Харесай

Грешката на Samsung, която ги лиши от лидерството при телевизорите

Бляскавите тв приемници с тънки екрани с органични светодиоди (OLED) бяха в центъра на презентацията на Samsung Electronics на Изложението за потребителска електроника в Лас Вегас през 2013 година, написа Reuters.

По-късно същата година корейският колос се хвалеше с маркетинга на тв приемниците, които се продаваха по към 10 000 $ за 55-инчовия модел, измежду ултра богатите. Сред промоциите имаше пентхаус празненство за жителите на One Hyde Park в Лондон, считан за най-скъпия жилищен блок в света.

Но до 2015 година Samsung спря да създава OLED тв приемници, потвърждавайки, че пазарът не е подготвен да одобри високите разноски за технологията, която се базира на тънки пластове от въглеродни модули, които светят в отговор на електрически ток.

Вместо това компанията реши да се концентрира върху създаването на екрани с течни кристали, които са осветени и подсилени с по този начин наречените квантови точки - полупроводникови нанокристали, които създават цветове и могат да подобрят качеството на картината. Те са известни като QLED тв приемници.

 Коя технология ще победи във високия клас тв приемници?
Коя технология ще победи във високия клас тв приемници?

Анализатори чакат OLED да има превес през 2018-а

Изглежда това е скъпа неточност. OLED тв приемниците се трансфораха в преобладаваща технология на премиум пазара (този на най-малко 55-инчови тв приемници, струващи над 2500 долара), защото разноските за производството им спаднаха фрапантно.

Samsung в този момент е единственият огромен производител на тв приемници, който не създава OLED екрани. И въпреки телевизионният бизнес да генерира по-малко от 3% от облагата на Samsung, която значително идва от бизнеса с полупроводници и мобилни телефони, загубата на водачеството в премиум пазара с по-високи маржове е тежък удар.

" Решението се основаваше на справедлива преценка на софтуерната и разходна конкурентоспособност ", сподели пред Reuters Йонгсук Чу, началник на продажбите и маркетинга на телевизионния бизнес на Samsung, визирайки прекъсването на производството на OLED тв приемници.

Онлайн ревютата на OLED и QLED тв приемниците през последните 2 години демонстрират, че устройствата, създадени от корейската LG Electronics и японската Sony печелят почитатели поради качеството на картината. Клиентите са впечатлени от по-реалистичните цветове и висока резолюция, както и от атрактивните дизайни и все по-разумни цени.

 Пазарът на тв приемници се съживи. Кои са водачите?
Пазарът на тв приемници се съживи. Кои са водачите?

Но като цяло 2017-а ще записва спад с 4,2%

Това не значи, че QLED тв приемниците на Samsung нямат своите поддръжници. Качеството на картината също се усъвършенства и цените им са спадат, само че те не са първи избор на потребителите.

" Скокът на пазарния дял на OLED измежду премиум тв приемниците е директен резултат от изключителното качество на картината им. Samsung може да е сбъркал със своя артикул от 2017 година, наблягайки върху дизайна, вместо върху качеството на изображението ", изяснява Рос Йънг, началник на консултантската компания Display Supply Chain Consultants.

Samsung имаше дял от единствено 18.5% от международните продажби на премиум тв приемници през предходната година, съвсем 3 пъти по-малко от 54.7-те %, които държеше през 2015 година Междувременно Sony и LG изпревариха главния си съперник, завладявайки надлежно 36.9% и 33% от пазара, съгласно данните на IHS Markit.

Samsung продължава да бъде най-големият производител на тв приемници в света - купа, която държи от 12 години. Корейският колос твърди, че е водач при премиум тв приемниците с 55-инчови екрани, струващи под 2500 $, с повече от 40% пазарен дял, съгласно данни на GfK.

По-ефективно произвеждане

Решението на Samsung Electronics да основе телевизионния си бизнес на LCD технологията е взето, след съвет на към този момент несъществуващата работа за корпоративна тактика на Samsung Group.

" Службата направи предложение, че би било по-изгодно да се фокусираме върху LCD екраните, вместо да преминем към по-малко потвърдените OLED ", оповестява източник на Reuters.

Причините: телевизионният бизнес се бори с понижаващи се облаги, а компанията счита, че LCD технологията може да е по-изгодна от висококачествената OLED.

Единственият проблем е, че по времето, когато това решение е взето, LG създава доста по-ефективен развой за производството на OLED екрани. Цената на дребно на елементарния 55-инчов OLED тв приемник на LG се намали до 3 млн. 2,811 $ през тази година от 14 056 $ през 2013 година, показват от LG.

 Sony се завръща измежду водачите на пазара на тв приемници
Sony се завръща измежду водачите на пазара на тв приемници

Японската марка има мощни позиции при скъпите OLED устройства

Samsung съобщи пред Reuters, че най-важната причина, поради която не прави OLED тв приемници е казусът с изгарянето на екрана, визирайки формата на изображението, когато то е било на екрана за дълго време.

" Стигнахме до заключението, че OLED не е подобаващ за огромни екрани, защото може да редуцира живота на продукта, когато е претрупан със задачата да създава ярки изображения ", изясни маркетинговия началник на Samsung Чу.

LG обаче твърди, че защото изгарянето е допустимо на съвсем всеки екран, компанията е решила казуса посредством технология, която защищава екрана от щета и поправя краткосрочни проблеми.

Печалбите споделят всичко

Финансовите резултати още веднъж са най-ясният аршин за триумфа на едно или друго решение. Телевизионният бизнес на LG записва 77% скок в облагата и рекорден марж на облагата от 14% през тримесечието, завършващо през март.

Samsung разгласи 32% спад на облагата за тримесечието на подразделението си за потребителска електроника, което продава тв приемници и домашни уреди, отбелязвайки, че облагата понижава на годишна база, частично тъй като компанията е спряла да продава тв приемници с по-ниски и междинни цени.

Sony, чийто ефирен бизнес генерира загуби на обща стойност 7.4 милиарда $ за 10 години, се върна на облага през финансовата година, завършила през март 2017 година За да успее да го реализира, японската компания понижи броя на пазарите, на които продава продуктите си, разнообрази доставчиците и предлага както OLED, по този начин и LCD екрани. Тя напусна и взаимно дружество със Samsung за LCD екрани.

Тази тактика се отплати. Макар Sony да имаше единствено 10.2% дял в международния ефирен пазар предходната година в доларово изражение, тя беше номер едно на премиум пазара. Мажът на оперативната й облага доближи 10.7% през тримесечието от септември до декември, съгласно Джон Сох, анализатор в Shinhan Investment.

 Глобалният спад в продажбите на тв приемници остава в изтичащата 2017-а
Глобалният спад в продажбите на тв приемници остава в изтичащата 2017-а

Догодина - поевтиняване и растеж на пазара 4%

Перспективите за Samsung в премиум сегмента може да се влошат, като 71% от продажбите тази година в тази категория се чака да бъдат на OLED тв приемници, нараствайки от 51% през предходната година, съгласно IHS.

И всичко това се случва на фона на идното Световно състезание по футбол, което стартира през юни. Това е най-гледаното телевизионно събитие в света и дава на производителите на тв приемници чудесна опция да усилят продажбите си.

" Изглежда Samsung направи неточност ", отбелязва Чонг Хун И, началник на UBI Research и някогашен инженер по екраните в Samsung. В предишното обаче ходът наподобява верен, защото корейският колос счита технологията OLED за прекомерно незряла.

На въпрос дали възнамерява да рестартира производството и продажбите на OLED тв приемници, Samsung отговори, че ще поведе премиум пазара, фокусирайки се върху QLED и микро LED технологията, която употребява дребни светодиоди, с цел да усъвършенства качеството на картината.

" Няма смяна (в нашата стратегия) ", безапелационен е Джонгхи Хан, президент на телевизионния бизнес на Samsung.

Някои анализатори считат, че може би не всичко е изгубено, защото Samsung може да се бори против цената. Първоначално цената в Съединени американски щати за междинния 55-инчов Q7F QLED тв приемник на Samsung през 2018 година е 1900 $, с 600 $ по-малко от предходната година. В същото време първичната цена за 55-инчовия C7 OLED тв приемник на LG е 3500 $ през 2017 година, а новият модел C8 започва тази година на 2500 $.

" Нашата цел не е да бъдем номер 1 за N-брой поредни години, a номер 1 вечно ", съобщи Хан.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР