Блокирани влакове, автобуси и метро, затворени училища, близо 250 предстоящи

...
Блокирани влакове, автобуси и метро, затворени училища, близо 250 предстоящи
Коментари Харесай

Синдикати, опозиция и "жълти жилетки" в схватка с Макрон заради пенсионната реформа

Блокирани влакове, рейсове и метро, затворени учебни заведения, близо 250 идни демонстрации: синдикати, опозиционни партии и " жълти жилетки " стартират през днешния ден битка с държавното управление поради пенсионната промяна - едно от основните обещания на президента Еманюел Макрон.

Протестът е провокиран от бъдещата точкова " универсална система " за пенсиониране, която се планува да размени сегашните 42 режима. Кабинетът дава обещание " по-разбираема " и " по-справедлива " система, само че опозицията предсказва повече неустановеност за пенсионерите.

Железничари, преподаватели, студенти, служители на реда, улични метачи, юристи, партии от опозицията и " жълти жилетки " приканват хората да излязат на улицата. В цяла Франция са оповестени общо 245 манифестации и демонстрации.

" Трябва да заложим на един прекрасен мощен удар ", уточни през седмицата Ив Вейрие, генералният секретар на синдиката " Форс увриер ", който събира участници за днешния " първи ден " от митинга наред с други синдикални и юношески организации.

Транспортните служащи отвърнаха на посланието му с анулация на 90 % от скоростните и 80 на 100 от районните експресни влакове, а в столицата ще бъдат затворени 11 линии на метрото. Освен парижкия градски превоз, лимитирани стачки се чакат в националната жп компания Ес Ен Се Еф.

" Черен четвъртък " се обрисува и за превоза в провинцията. Авиокомпаниите бяха помолени да свият разписанието на полетите си с 20 на 100.

Изглежда ще стачкува и огромна част от учебния персонал; доста учебни заведения ще затворят порти.

" Голяма победа "

Лявата съпротива (социалистическата партия, комунистическата партия, " Непокорна Франция " ), както и крайнодесният Национален общ брой поддържат придвижването. Сто и осемдесет интелектуалци, измежду които икономистът Тома Пикети и актрисата Ариан Аскарид, също се оповестиха срещу " нападателните дейности на неолибералното и властническо държавно управление ".

Предусещайки продължителна борба в под напрежение обществен подтекст при засилващо се неодобрение в разнообразни среди (болници, полиция, пожарникари, преподаватели, железници, " жълти жилетки "...), изпълнителната власт поддържа досегашния си курс.

" Няма да се откажа ", увери президентът и даде обещание в сряда да се изкаже " пред французите в миг, който сметне за подобаващ ".

Точните параметри на плана ще бъдат огласени в средата на декември с оглед да минат през Народното събрание при започване на 2020 година

 Синдикати, съпротива и
© Reuters

" Всички ще изгубят от това ", обобщава Франсоа Омерил, президент на синдиката на управителните фрагменти Се Еф Е - Се Же Се, който ще ротестира в Париж наред с други, по-специално Еф О и Се Же Те, две от трите най-големи синдикални конфедерации в страната.

Единствено най-мощната - Се Еф Де Те, продължава да поддържа концепцията за " универсална " промяна. Нейният общоприет секретар Лоран Берже обаче отхвърля опцията за ограничения, засягащи пенсионната възраст, времето, през което се заплащат вноски, или размера на пенсиите.
" Ако тази промяна допуска да се работи по-дълго време, ще кажем твърдо НЕ ", предизвести той.

На дневен ред е към този момент въпросът по какъв начин ще продължи митингът - вечерта ще има общи събрания в ред предприятия и институции, а на следващия ден сутринта общо заседание на участващите синдикални организации.

 Синдикати, съпротива и
© Reuters

Някои към този момент надават глас за нова проява в събота, а след това - за една или две междубраншови стачки идната седмица.

Синдикатите поемат огромен риск. Въпреки огромния митинг против пенсионната промяна от 2010 г - до 2 милиона стачкуващи, тогавашният план бе утвърден.

" Не сме имали огромна победа от 1995 година насам, надяваме се на огромна победа в този момент ", споделя Лоран Брюн, началник на железничарите от Се Же Те.

В Париж вътрешният министър чака да показват " няколкостотин " души от анархисткия " Черен блок " и " радикални " жълти жилетки ", а в цялата страна - " няколко хиляди ". Столичното полицейско ръководство активизира близо 6000 служители на реда и жандармеристи, получи от управляващите и заповед за затваряне на магазините и заведенията по маршрута на шествието.

Изборът на мястото, от което да тръгне колоната в Париж - " доста тясна зона с цялостен куп пресечки в близост ", може да сътвори усещане, че полицейският префект " не е направил всичко належащо, с цел да мине демонстрацията в най-хубави условия ", счита Брюн./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР