Блокирани са обществените поръчки за пътно поддържане – превантивно, зимно,

...
Блокирани са обществените поръчки за пътно поддържане – превантивно, зимно,
Коментари Харесай

Блокирани са поръчките за зимно поддържане в цялата страна

Блокирани са публичните поръчки за пътно поддържане – превантивно, зимно, настоящо и спешно, в цялата страна, без изключение, потвърдиха за Actualno.com от Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ). Общата планирана стойност на оповестените процедури е 475,5 млн. лв. без Данък добавена стойност.
Общо 28 тъжби са подадени в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) тъжби против оповестените от Пътната организация процедури за избор на реализатор в областите от Южен централен, Северозападен, Северен централен, Югоизточен, Североизточен и Южен централен регион . Обжалва се наред – както обявленията, по този начин също и разясненията, дадени от възложителя.

По всички тъжби е поискана краткотрайна мярка „ Спиране на процедурата “. Антимонополната комисия е образувала производства и поръчките са парализирани за неизвестно какъв интервал от време, защото всички нейни решения подлежат на обжалване пред Върховния административен съд . А по визираните недоволства тя още не се е произнесла, единствено е спряла процедурите.
Сред подалите митингите има фирми-рекордьори.
Наскоро основаната компания " Ика – 2М ", еднолична благосъстоятелност на 70-годишния Иван Добрев Митев от Ямбол, е подала общо 11 тъжби. Атакувала е пътното поддържане в всичките шест планови региона на страната.
С 5 тъжби след нея се подрежда „ Алфа билд инженеринг “ ЕООД на Петър Елен Петров, който бе посочен от " Биволъ " като един от тримата, контролиращи консултантските компании в аферата " Джи Пи Гейт " . Тя не е протестирала единствено против процедурата за Североизточния регион.
Има и редица тъжби, с които е атакувана по една поръчка в регион, всеки от който обаче се състои от няколко области.
И защото има контракти, които би следвало към този момент да са изтекли, Actualno.com попита Агенция „ Пътна инфраструктура “ кой ще извършва пътното поддържане до момента в който сключат нови контракти.

" Агенция „ Пътна инфраструктура " предприе нужните дейности за подписване на спомагателни съглашения към договорите за настоящ ремонт и зимно поддържане на републиканските пътища, които завършват в идващите месеци. Срокът на договорите е продължен до подписването на нови с участниците, избрани за реализатори след извършените процедури по Закон за обществените поръчки. Тези ограничения са подхванати поради блокирането на публичните поръчки от тъжби пред Комисията за защита на конкуренцията ", дадоха отговор от АПИ.
От там прецизираха, че до края на годината завършват договорите за областите Велико Търново, Видин, Враца, Кюстендил, Кърджали, Монтана, Разград, Русе, Смолян, Стара Загора, Хасково и Ямбол . До сключването на нови контракти републиканските пътища в тези области ще се поддържат от същите сдружения, които и сега, и през предходната зима са отговаряли за републиканската мрежа в съответната област.
От Агенцията прецизират, че " основателността на жалбите е от компетентността на Комисия за защита на конкуренцията като орган по обжалване и надлежно на Върховния административен съд - като касационна инстанция ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР