Блокирана е централна част на София от Орлов мост до

...
Блокирана е централна част на София от Орлов мост до
Коментари Харесай

Евакуация и блокирано движение в центъра на София заради 200-килограмова бомба

Блокирана е централна част на София от Орлов мост до улица " Оборище " поради 200-килограмов остарял снаряд. Евакуирани са възпитаници и живеещите в региона на улиците " Оборище ", " Евлоги и Христо Георгиеви " и близките улици. Бомбата, която евентуално е от времето на Втората международна война, беше открита при изкопните действия за метрото. Има ли заплаха за хората в региона и докога ще бъде спряно придвижването - вижте детайлности в директното включване на Йоана Миланова.

На мястото към този момент дойдоха сапьори, които ще отнесат и обезвредят остарелия арсенал.
Старши комисар Антон Златков, зам.-директор на Столична дирекция на вътрешните работи: Ние постоянно се готвим като за действителна заплаха, това, което се вижда е мощно корозирал снаряд, само че заряда най-вероятно е вътре, тъй че заплаха, без да сътворяваме суматоха, в случай че не вземем всички ограничения за сигурност, не трябва да създадем ние тази заплаха. Този снаряд е бил тук в продължение на десетилетия заровен. Сега там е имало изкопни работи, нямам концепция до каква степен е изместен, има наливани основи. До момента всичко е наред, няма заплаха или съображение за суматоха, защото всичко е отцепено.
С цел предварителна защита бяха евакуирани възпитаници от 129 Основно учебно заведение и 164 Испанска езикова гимназия, както и живеещите в региона на улиците " Оборище ". За жителите общината е осигурила шатра, където да прекарат времето до обезвреждането на бомбата.
Асен Василев: Служители на полицията пристигнаха в жилището, обясниха повода и ни помолиха да напуснем. Ще се разходя някъде и ще изчакам. Длъжен съм да направя това, което са ми споделили.
Заради рисковата находка, придвижването през кръстовището на ул. " Оборище " и бул. " Евлоги и Христо Георгиеви " беше спряно, а маршрутът на линиите от градския превоз краткотрайно изменен:

- Автобусна линия №72 се отклонява през бул. " Драган Цанков ", бул. " Яворов ".

- Автобусна линия №75 се отклонява през ул. " Гурко ", бул. " В. Левски " и бул. " Янко Сакъзов " и по маршрута си.

- Автобусна линия №213 посока Централна гара се отклонява през бул. " Ситняково ", в противоположна посока маршрутът не се трансформира.

- Автобусна линия №9 ще движи през ул. " Гурко ", бул. " В. Левски ", бул. " Янко Сакъзов " и по маршрута си.

- Автобусна линия №280 ще минава през ул. " Гурко " пред Националния стадион.

- Автобусна линия 306 се движи през ул. " Гурко ", бул. " В. Левски ", бул. " Цар Освободител ".

Все още не е ясно по кое време регионът ще бъде отворен за придвижване.

 Специалисти от Военновъздушни сили и Сухопътните войски ще обезвредят боеприпасa, открит в София Специалисти от Военновъздушни сили и Сухопътните войски ще обезвредят боеприпасa, открит в София
Специалисти от Военновъздушните сили (ВВС) и Сухопътните войски ще работят по превозването и обезвреждането на откритата при изкопни работи авиац...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР