Блокът със соларни клетки от перовскит, изследван в космоса(снимка: Wei

...
Блокът със соларни клетки от перовскит, изследван в космоса(снимка: Wei
Коментари Харесай

Соларни клетки от перовскит работят в космоса и без слънце


Блокът със слънчеви кафези от перовскит, проучен в космоса
(снимка: Wei Chen / Technical University of Munich)

С лънчевите панели на база силиций, употребявани в галактическите кораби, скоро може да бъдат сменени от по-добра опция . П еровскит и даже органични материали имат късмет да изместят силиция. Вече са извършени проби с новите кафези и резултатите са много обнадеждаващи.

По отношение на успеваемостта, перовскитът и органичните материали приближават силиция, който от десетилетия служи правилно като като източник на сила за галактическите кораби и апарати. Но въпросът не опира единствено до успеваемостта, макар че това е най-важният параметър за слънчевите панели.

При галактическите задачи по-важното е количеството създадена сила по отношение на тежестта на слънчевите кафези. Оказва се, че по този параметър перовскитът и органичните материали са 10 пъти по-добри от силиция. Но по какъв начин ще се държат новите материали в космоса, където няма въздух, а излъчването е нападателно?

Експеримент със слънчеви кафези (дори не с панели) от два вида, основани на перовскит и органични материали, направиха немски учени от Техническия университет в Мюнхен (TUM). Данните от тяхната работа бяха оповестени в изданието Joule, а самият тест се е състоял преди към година.

Космическото тестване на слънчеви кафези въз основата на нови материали е извършено по време на 7-минутен суборбитален полет на метеорологична ракета за проучване на горната атмосфера. Ракетата е извела в космоса изпитателен стенд със слънчеви кафези и голям брой датчици, с цел да се проучва продуктивността им на надморска височина от към 240 км, където атмосферата на Земята към този момент не защищава оборудването от галактическо лъчение.

По време на опита слънчевите кафези, направени от перовскит и органични материали, са генерирали от 7 до 14 mW мощ от всеки квадратен сантиметър. Нито радиацията, нито неналичието на въздух са увредили перовскита и детайлите, направени от органични материали.
още по тематиката
Нещо повече, детайлите са траяли да генерират ток, даже когато са влезнали в сянката на слънцето. Интензитетът на разсеяната светлина от Земята се е оказал задоволителен за клетките да продължат работата си.

Този непредвиден факт дава вяра, че слънчевите кафези, направени от перовскит или органични материали, могат да зареждат кораби в дълбокия космос и в далечни орбити, където силициевите слънчеви панели просто не работят.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР