Блокади по границите и в София готвят земеделските производители. Това

...
Блокади по границите и в София готвят земеделските производители. Това
Коментари Харесай

Земеделците готвят блокади по границите и в София

Блокади по границите и в София готвят земеделските производители. Това стана ясно от изказване на Радостина Жекова, ръководител на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, представена от „ 24 часа “. Съюзът е част от националната асоциация.

„ Националната асоциация на зърнопроизводителите сътвори казус в историята на Европейския съюз с подписването от 12 страни на декларация срещу
глупави решения от служители в Европейската комисия
за бранш „ Земеделие ”. В тези страни се организираха митинги на 14 и 15 септември, които започнаха от България. Българският земеделец желае да оцелее, европейският земеделец желае за оцелее. Вносът на пшеница и слънчоглед от Украйна не е следен и унищожава бранша, тъй като никой не ревизира качеството на влизащото зърно ”, съобщи Жекова.

„ Пшеницата стои непродадена, а ни трябват средства за идната сеитба за закупуване на гориво, за обработки– споделят производители в Добричка област. Жътвата на слънчогледа в района завърши, стартира прибирането на царевицата. Складовете ни са цялостни с тазгодишна годишна продукция, а вносът продължава да върви.Нямаме място за царевицата. Налага се да търсим хранилища чартърен, те са по-скъпи към този момент, а и няма толкоз площи. Търговците натискат земеделците, които нямат хранилища, като понижават предлаганите цени за пшеница и слънгоглед с всеки ден. Цената на пшеницата падна от 700 на 600 лева за звук, на слънчогледа – от над 1200 лева за тона на 1000 лева за тона и по-малко. Има складиран у нас украински слънголед, импортираната пшеница оттова не е с положителни качества. Въпреки това се надяваме, че ще проведем есенната сеитба в точния момент, само че
вносът от Украйна би трябвало да се спре ”
– сподели Диян Балчев от община Крушари, който обработва 15 000 дка земя. Производителите предвиждат банкрути в агросектора, в случай че държавното управление не вземе незабавно ограничения за отбрана на българската продукция.

„ Положението е доста съществено. Пазарът е западнал, складовете в цяла Северна и Южна България са цялостни с
вносен слънчоглед с неизвестно какъв генезис,
който влиза в страната без благонадежден фитосанитарен надзор “, разгласи Костадин Костадинов, ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

След всеобщите митинги и шествия отпреди дни
в този момент се готвят блокади по границата и в София.
„ Протестът предходната седмица беше кротичък, предизвестие към политиците. Не се ли оправят нещата, излизаме още веднъж на митинг – по границите и в София “, съобщи Костадинов.

Министърът на земеделието Явор Гечев сподели, че е взаимен с настояванията на земеделците. Каза че му следва среща на 28 септември с еврокомисаря по земеделието, а в сряда ще се организира съвещание на Консултативния съвет по зърното.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР