Блокада: Земеделците затварят 80 точки в страната. Протест на земеделците:

...
Блокада: Земеделците затварят 80 точки в страната. Протест на земеделците:
Коментари Харесай

Блокада: Земеделците затварят 80 точки в страната


Блокада: Земеделците затварят 80 точки в страната. Протест на земеделците: Очаква се тежка техника да блокира пътищата. Част от недоволстващите земеделците ще стартират от вторник ефективни митинги. Очаква се 80 точки в цялата страна
да бъдат блокирани от тежка техника.
Националната асоциация на зърнопроизводителите, представляваща и сплотяваща голяма част зърнопроизводителите в България, афишира безсрочни протестни дейности от 6 февруари. Движението във всички точки
ще бъде блокирано от 10:00 до 12:00,
като времето на протестни дейности ще се усилва с всеки минал ден. В събота и неделя няма да бъдат затваряни пътища в полза на жителите.
 митинг
Част от аграрния сектор не е склонен с параметрите, предложени в неделя от държавното управление. На срещата министър председателят Денков разгласи, че страната ще подпомогне финансово единствено зърнопроизводителите, които могат да потвърдят, че стопанствата
им са били на загуба за 2023 година
Подпомагането ще стане посредством подаване на заявления в Националната организация за приходите до края на февруари. Денков също по този начин разгласи, че поради плануваните митинги той е отменил работното си посещаване в Съединени американски щати.

По-рано в понеделник пък представители на над 20 аграрни организации се събраха пред Министерство на земеделието и храните, искайки оставката на министър Кирил Вътев. Протестът е в отговор на сериозните провокации в селското
стопанство през последните месеци.
„ Приехме назначението на господин Вътев за комплимент към нас, че се дава опция на човек, който от вътрешната страна познава проблемите. Това обаче ни натовари и с огромни очаквания, че той ще навлезе във вътрешността в проблематиката и ще стартира разрешаването на проблемите “, сподели Венцислав Върбанов, някогашен министър на земеделието и сегашен ръководител на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).
В митинга се „ включи “ и телето Киро,
което е едвам на 7 дни. Земеделците запалиха слама пред министерството и я изгасиха с мляко. Протестиращите бяха поканени от министъра на диалог, само че отхвърлиха да се отзоват.

 земеделци митинг

Малко по-късно от земеделското министерство оповестиха, че министър Кирил Вътев и екипът му са приели на среща представители на браншови организации, които стачкуваха пред Министерство на земеделието и храните.

 земеделци митинг Министър Вътев съобщи, че е отворен за разговор с тях и по тази причина ги приема да обсъдят настояванията им по протестната декларация. От своя страна от сектора отхвърлиха провеждането на градивен разговор, декларират от агроведомството.
„ По време на митинга, представители
от Инициативния комитет (включващ 25 браншови организации от бранша на земеделието) бяха поканени на среща с целия политически кабинет. На тази среща министър Вътев изрази подготвеност да подаде оставка, само че единствено в случай че тя бъде поискана от премиера Денков и вицепремиера Мария Габриел. В тази връзка, ИК се обръща към премиера акад. Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, като ги приканва
в период до 11-ти февруари да се
ангажират деликатно със обстановката в бранша и проблемите, които съпътстват настояването за оставка на земеделския министър “, декларират от Инициативния комитет.

При липса на решение в упоменатия период, на 13 февруари ще се организира общонационален митинг, посредством който ще бъде блокирана страната.
Инициативният комитет декларира
желанието си протестните дейности да продължат и през утрешния ден, като приканва всички недоволни земеделци да се причислят към общата идея.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР