Близо три пъти по-малко деца и ученици са напуснали образователната

...
Близо три пъти по-малко деца и ученици са напуснали образователната
Коментари Харесай

Три пъти по-малко ученици са отпаднали от образователната система за година

Близо три пъти по-малко деца и възпитаници са напуснали просветителната система през тази образователна година по отношение на миналата. Броят им е 5200, до момента в който през предходната са били 14 058, сочат показаните в Министерския съвет данни от работата по Междуинституционалния механизъм за обсег. За две години в детските градини и учебните заведения са върнати или записани за първи път над 40 000 деца и възпитаници.

Вицепремиерът Томислав Дончев дефинира работата по Механизма като сполучлива и акцентира, че страната е решителна в напъните си. През втората година от действието му екипите от учители, обществени служащи, служители на реда, посредници и други експерти се концентрираха върху приобщаване на новоотпадналите, както и върху ранния обсег на 5, 6 и 7-годишните деца. “Бяха направени 81 346 визити на адрес, огромна част от които на възпитаници с огромен брой отсъствия по неуважителни аргументи. Върнатите или записани за първи път в детска градина или учебно заведение през образователната 2018/2019 година са 19 077. От тях 18 255 посещават постоянно образователните занятия. Освен децата в наложителна учебна възраст (7-16 г.) са обхванати 577 младежи на 17 година, 453 – на 18 година, и 322 на 19 година ”, разгласи Дончев и благодари на работещите на терен специалисти, заяви пресцентърът на Министерство на образованието.

От системата наново са отпаднали 822 деца и възпитаници. Основните аргументи са ниска социализация и незадоволително приобщаване към учебния живот, едва притежаване на български език, усложнения при усвояването или слаб интерес към образователния материал, ниската просветеност на родителите, ранните бракове и други. На фамилиите, които не изпращат децата на детска градина или учебно заведение, са били формирани 326 акта за административни нарушавания. Издадени са и 85 наказателни постановления. Според министъра на образованието и науката Красимир Вълчев този инструмент не е задоволително ефикасен, защото сигналите за непосещаващи учебно заведение деца са били 11 000 в последната година.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР