Близо три четвърти от българите споделят популярната иронична фраза „Съсипаха

...
Близо три четвърти от българите споделят популярната иронична фраза „Съсипаха
Коментари Харесай

"Галъп интернешънъл": 74% от българите смятат, че я „съсипаха тази държава”

Близо три четвърти от българите споделят известната иронична фраза „ Съсипаха я тази страна “. Почти всички са уверени, че у нас има мафия.

„ Галъп интернешънъл “ ревизира отношението към поредност изказвания, трансформирали се в крилати изречения или откровени клишета в десетилетията след 1989 година, а и преди този момент.

Над 70% от присъединилите се в изследването считат, че преходът у нас в действителност не е приключил.

Дяловете на хората, които са наясно, че България към този момент не живее в преход са най-осезаеми измежду респондентите с най-високи приходи. Дори и там обаче тези, които може би още чакат по-щастлив завършек на прехода, са отчетливо болшинство, показват социолозите.

Снимка: Галъп интернешънъл

На въпроси от вида „ Всички са маскари “, „ При Живков беше по-добре “ и други по-умерено или пък с очебийно противоречие реагират последователите на ръководещите.

Привържениците на Българска социалистическа партия пък са на другия полюс. Те са съгласни, че демокрацията ни е лишила доста. Показват и много забележима носталгия към времето на Тодор Живков.

Липса на ясно мнение демонстрира въпросът за ролята на Държавна сигурност. Неяснотата важи и за основната фраза „ Костов е отговорен “ – забележима е зоната на неразбралите (37%), а 49% са съгласните.

Въпросите за предишното предстоящо демонстрират разликите в поколенията. Новите поколения съвсем не знаят дали Костов, Държавна сигурност и така нататък са отговорни. Младите са и най-оптимистично настроените и не считат, че „ в никакъв случай няма да се оправим “. 42% пък са на мнение, че „ в никакъв случай няма да се оправим”.

Три четвърти от българите пък споделят постоянно чуваното самообвинение „ Манталитетът у нас е неприятен “.

По някои въпроси всички реагират единно, като убеждението, че преди храната е била по-добра.

Проучването на „ Галъп интернешънъл “ е извършено „ лице в лице “ сред 1 и 8 ноември измежду 835 пълнолетни българи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР