Близо три часа продължи вчерашното заседание на оперативния щаб, присъстваха

...
Близо три часа продължи вчерашното заседание на оперативния щаб, присъстваха
Коментари Харесай

Проверки за африканска чума вече и по границите

Близо три часа продължи вчерашното съвещание на оперативния щаб, участваха безусловно всички представители на институтии, които имат пълномощия по решение на този проблем, разяснява Младен Маринов, основен секретар на Министерство на вътрешните работи пред Българска национална телевизия. " От БАБХ беше изнесена доста точна и всеобхватна информация, която очерта един доста сериозен проблем като опасност даже за националната сигурност, защото касае един сериозен дял от нашата стопанска система, обвързвана с отглеждането на животни. Заплахите са както във връзка с дребните преживни животни, по този начин и във връзка с дивата и питомна свиня - африканската чума, която е налична в близки до нас страни - приказваме за Румъния ", разясни Младенов.

Той изясни, че са били набелязани ограниченията, които ще се подхващат взаимно с БАБХ и Агенция " Митници ". Те са свързани със усилване на сигурността по границите, инспекция на колите, защото африканската чума може да бъде пренесена и в хранителни артикули от свинско месо, които се вкарват от водачи или туристи. " Трябва да осъзнаем, че това е в действителност доста сериозна опасност за нас, това е болест, която се движи с миграцията на самите животни и постепенно напредва към Европа ", сподели той.

По отношение на казуса с животните в Ямболска и Бургаска област Младенов съобщи, че мощно се надява стопаните там да схващат сериозността на казуса. " Да, това решение да се умъртвят техните животни в действителност е доста мъчно и знам, несъмнено тези хора го претърпяват доста тежко, защото е обвързвано напълно с техния живот. Техния живот е минал в тази активност. В последна сметка се надявам да осъзнаят, че това предотвратява един предстоящ проблем, който ще засегне цялата страна и ще засегне и производителите, които няма да имат достъп до европейски пазари и изобщо до пазари ", означи Маринов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР