Близо седмица след офанзивата ѝ срещу подкрепяните от САЩ кюрдски

...
Близо седмица след офанзивата ѝ срещу подкрепяните от САЩ кюрдски
Коментари Харесай

Америка предаде сирийските кюрди в сделката си с Турция за спиране на огъня

Близо седмица след офанзивата ѝ против подкрепяните от Съединени американски щати кюрдски бойци в Сирия, успеха за Турция пристигна не на бойното поле, а на масата за договаряния, с помощта на американските дипломати, написа в разбор английското сп. " Иокономист ". На 17 октомври американската делегация, водена от вицепрезидента Майк Пенс, напусна двореца на президента Реджеп Ердоган в Анкара със съглашение за прекъсване на огъня, което се чете като лист с отстъпки по отношение на Турция. Малко по-късно пред камерите се появи турският външен министър Мевлют Чавушоглу и заяви: " Американската страна одобри легитимността на нашата интервенция и цели. Ние получихме, каквото искахме ".

Съгласно договорката, кюрдските бойци, известни като Отряди за национална самозащита (YPG), се чака да се изтеглят най-малко 30 км във вътрешността от границата, до момента в който турските войски и сирийските им съдружници прекратят огъня за 120 часа. В подмяна на това Америка ще снеме глобите, които наложи против държавното управление на Ердоган на 14 октомври. Тогава ще бъде подписано непрекъснато помирение.

Кюрдите също така ще предадат тежките си оръжия, които бяха получили от американците, с цел да водят война с " Ислямска страна " и ще демонтират своите укрепления. Изтеглянето им ще отвори пътя на турските войски да основат буферна зона в Северна Сирия, разпростряла се от границата с Ирак до река Ефрат.

Командирите на YPG споделиха, че ще одобряват прекъсването на огъня, само че единствено в някои зони. Боевете към момента не са прекъснати. На 18 октомври продължаваше да се чува обстрел към град Рас ал-Айн, откъм турската граница.

Случващото се е модел на безредната външна политика на президента Доналд Тръмп. В разстояние на две седмици той даде зелена светлина за турската атака като изтегли американските сили, ситуирани на границата; след това изпрати смахнато писмо на Ердоган ( " Не се прави на доста твърд. Не бъди простак! Ще ти се обадя по-късно " ), заплашвайки го да унищожи турската стопанска система и да наложи големи безсмислени наказания. Всичко това бе захлупено от изказванието му, че кюрдските бойци, които неговото лично държавно управление поддържаше години наред, с цел да унищожат " халифата " на " Ислямска страна ", са " по-голяма терористична опасност " от " Ислямска страна ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР