Близо половината от всичките 2.2 млрд. деца по света вече

...
Близо половината от всичките 2.2 млрд. деца по света вече
Коментари Харесай

УНИЦЕФ: Милиард деца са в екстремно висок риск заради климатичните промени

Близо половината от всичките 2.2 милиарда деца по света към този момент са в „ рисково висок риск “ от въздействията на климатичната рецесия и замърсяването. Това излиза наяве от отчет на УНИЦЕФ. Оттам дефинират обстановката като „ невъобразимо ужасна “, съобщи „ Гардиън “.

Почти всяко двете по света е било изложено на риск от най-малко едно отрицателно влияние, в това число горещи талази, наводнения, циклони, заболявания, суша и замърсяване на въздуха. Но 1 милиарда от децата живеят в 33 страни, които от време на време са изправени пред три или четири такива въздействия по едно и също време. Сред тях да Индия, Нигерия, Филипините, както и част от субсахарските африкански страни.

Проучването бе показано от млади климатични деятели на третата годишнина от първата учебна стачка на Грета Тунберг, която сътвори световно придвижване за отбрана на природата. След пауза обществените демонстрации поради пандемията от ковид демонстрациите по света се чака да продължат на 24 септември.

„ За първи път този отчет дава цялостна картина за това къде и по какъв начин децата са уязвими към изменението на климата, а тази картина е невъобразимо ужасна “, разяснява Хенриета Форе, изпълнителен шеф на УНИЦЕФ. По думите ѝ най-малките членове на обществото са извънредно уязвими на заплахите от климата, като те са по-малко способни да преживеят рискови метеорологични събития.

„ Ние не сме единствено жертви, ние водим и битката. Но светът към момента не третира климатичната рецесия като незабавна обстановка “, изясни Грета Тунберг. Нкосилати Няти, екоактивист от Зимбабве, на собствен ред изяснява, че приема персонално климатичните промени. По думите му горещите талази и наводненията са прекъснали образованието му и фермерите в неговото село се борят с непредсказуемото време.

Докладът на УНИЦЕФ показва, че въздействието на климатичната рецесия е доста евентуално да се утежни. Установява се, че 920 млн. деца са мощно изложени на дефицит на вода, 820 млн. на топлинни талази и 600 млн. на портативни заболявания като малария.

Десетте страни с регистриран най-голям риск са виновни за 0.5% от нездравословните излъчвания на световно равнище.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР