Близо половината от студентите в инженерните специалности в Русенския университет

...
Близо половината от студентите в инженерните специалности в Русенския университет
Коментари Харесай

Проф. Белоев: Половината студенти в инженерните специалности отпадат още в първи курс

Близо половината от студентите в инженерните специалности в Русенския университет отпадат още в първи курс. Въпреки че търсенето на инженери е огромно от страна на бизнеса, няма задоволително претенденти, които да са добре готови, изключително по математика. Те не съумяват да се оправят с условията в университета и отпадат.

Това разяснява ректорът на Русенския университет „ Ангел Кънчев ” проф. Христо Белоев, съобщи кореспондентът на БГНЕС от крайдунавския град.

Има специалности, където има огромен интерес и там се следи съревнование сред студентите и фактически има селекция на най-хубавите. За страдание в останалите специалности, и това не е единствено в Русенския университет, приемът е съвсем отворен и всеки, които образува най-малък бал, може да бъде признат. В резултат над 30 % от студентите отпадат след първи курс, изясни още ректорът.

Притеснително е, че тази година в българските университети ще бъдат оповестени 20 000 места над броя на завършващите възпитаници.

В районно управление (на МВР) записват студенти по 49 специалности, като ще се одобряват малко над 2000 претенденти. Новата компетентност е софтуерно инженерство, която е запълнена още при предварителното записване и по тази причина ще бъдат отпуснати още бройки. Голям е ползата към специалностите „ Медицинска сестра “, „ Акушерка “, „ Социални действия “, „ Кинезитерапия “, „ Компютърни системи и технологии “, „ Предучилищна и начална учебна педагогика “.

За разлика от други ВУЗ-ове, Русенският университет държи на своя имидж и добро име и по тази причина няма да си разреши нелоялна конкуренция по сходство на други университети за привличане на студенти, бе безапелационен ректорът.

„ Няма да си позволим да даваме джипове, таблети, преносими компютри, екскурзии, защото полезностите на образованието са напълно други. В университета ние се стремим точно в това да възпитаваме тези, които дойдат за студенти и да ги готвим като положителни експерти “, съобщи проф. Белоев. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР