Близо половината от руснаците не знаят за инвазията в Чехословакия

...
Близо половината от руснаците не знаят за инвазията в Чехословакия
Коментари Харесай

Близо половината от руснаците не знаят за инвазията в Чехословакия през 1968 г.

Близо половината от руснаците не знаят за нашествието в Чехословакия през 1968 година

Повече от 1/3 от руснаците декларират, че Съветският съюз е постъпил вярно с интервенцията си в Чехословакия през 1968 година Близо половината от популацията отбелязва, че нищо не знае за нашествието.

Това демонстрира ново социологическо изследване във връзка 50 година от Пражката пролет, написа " Гардиън ".

Данните от изследването отразяват връщането на " пропагандата от ерата на Брежнев, стандартите от руския интервал ", разяснява социологът Лев Гудков, шеф на Центъра " Левада ".

Резултатите от изследването ще бъдат оповестени в понеделник, само че английското издание се е сдобило с тях авансово.

Повече от 1/5 от руснаците винят " подривни дейности на западни страни " за делене на комунистическия блок по отношение на чехословашка стратегия за либерализация, която приключи с проведена от Москва инвазия в страната.

Интервенцията се преглежда като повратен миг в руския завет в Европа, само че проведената за понеделник годишнина като цяло ще бъде подценена в Русия, където политиците и малките екрани мълчат по тематиката.

Властите не желаят да обръщат внимание на годишнината , разяснява Андрей Колесников от Московския център " Карнеги ".

В Русия, където комунистическият завет най-вече се свързва с успеха над нацистка Германия през Втората международна война и със статута на суперсила, се връща носталгията по Съветския съюз. Но наблюдаващи означават, че някои значими моменти от руското минало са забравени или се поясняват през призмата на тайната доктрина.

През нощта на 20 против 21 август 1968 година войски от Варшавския контракт стартират навлизане в Чехословакия с танкове за преустановяване на акция за демократични промени , наречена " социализъм с човешко лице ". Реформаторът Александър Дубчек е свален. Интервенцията води до остро наказание от Запада и разделяне измежду някои западни комунистически партии. При нахлуването умират повече от 80 души, множеството от огнестрелни рани, съгласно вътрешен отчет, който е оповестен в Чехословакия 20 година по-късно.

" Тези събития са изтласкани от публичната памет ", счита Гудков.

Проучването демонстрира още, че към 36% от руснаците са на мнение, че Съветският съюз несъмнено или най-вероятно е " работил вярно " с изпращането на войски. Други 45 на 100 се затрудняват да отговорят дали Съветският съюз е работил вярно или не - нарастване от 34% през 2003 година

Само 10% от 18 до 35-годишна възраст декларират, че знаят за Пражката пролет.

" Младите хора не знаят и не желаят да знаят какво се е случило ", уверен е Гудков.

Новите социологически резултати отразяват публичните реакции във връзка с съветските геополитически действителност и, такива като анексирането на Крим през 2014 година, продължи той.

" Мисля, че това е проявяване на всеобщата аморалност на огромна мощ, което се е трансформирало в основата на възраждането на съветския империализъм при Путин и поддръжката за анексирането на Крим ", заключи социологът.

Около ¼ от руснаците декларират, че са чували за осемте митинга, които са извършени като проява на Червения площад през 1968 година против нашествието. Тогава стачкуващите носят лозунги като " Ние губим най-хубавите си другари " и " За нашата и вашата независимост ". По-късно протестиращите са прекарали години в лагери или в психиатрията.

От проучването излиза наяве още, че 21% от респондентите винят западен скрит план за събитията през 1968 година , а 23% винят опит за прелом на антисъветски водачи в Чехословакия. Само 18% от руснаците го дефинират като " протест против режим, открит от Съветския съюз " спрямо 31 на 100 през 2008 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР