Близо половината от присъдите, постановени от Апелативния специализиран наказателен съд

...
Близо половината от присъдите, постановени от Апелативния специализиран наказателен съд
Коментари Харесай

Половината от присъдите на Апелативния специализиран наказателен съд за 2018 г. са отменени от ВКС

Близо половината от присъдите, постановени от Апелативния профилиран углавен съд за 2018 година са анулирани от Върховен касационен съд . Това стана ясно от доклад за работата на съда за миналата година.
 
За разлика от 2017- та, когато от 22 решения, стигнали до Върховния съд, 18 са били доказани, за предходната година те са едвам 7 от общо 20 правосъдни акта. Според ръководителя на Апелативния съд Георги Ушев някои от анулираните от Върховния съд присъди са анулирани при прекомерно противоречива конюнктура.


 
Той дефинира проблема " Иванчева-Петрова ", поради който стана обект на дисциплинарна инспекция от Висш съдебен съвет, като завършен.
 
Чувствително нарастване на анулираните правосъдни актове регистрира в отчета за активността на АСНС ръководителят му Георги Ушев :
 
„ Тук при разбора на аргументите на анулираните каузи следва да се уточни, че те рядко се анулират заради нарушавания на материалния закон. Само два са такива случаите. Предимно се анулират поради процесуални нарушаване, признати от Върховен касационен съд за основни. “-->
 
Инстанционният надзор е обект на разбор от страна на съдиите , уточни Ушев: „ Нашият разбор демонстрира, че някои от анулираните каузи са анулирани при прекомерно противоречива конюнктура. Например, едно от тях е анулирано по тази причина, че не са прочетени обясненията на единия от подсъдимите, дадени на досъдебното произвеждане. Безспорно това е в процесуално нарушаване, само че въпреки и неприобщени, защитната версия на този господин е разисквана в претекстовете и отхвърлена от съда, като в този случай, съгласно особеното мнение на съдията докладчик от Върховен касационен съд, това процесуално нарушаване не е значително и не следва да води до анулация на правосъдния акт. “
 
Председателят на Апелативния спецсъд разяснява и проблема с делото „ Иванчева-Петрова “ , който стана причина за остри нападки в магистратските среди.
 
В края на предходната година ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов разпореди инспекция на делата за ограниченията за неотклонение на двете дами, гледани от Апелативния съд.
 
Причината беше, че на няколко пъти съдът невиждано бързо анулира решенията на първата инстанция да пусне Иванчева и Петрова под домакински арест. Проверката на Върховен касационен съд откри многочислени нарушавания, в това число това, че Георги Ушев персонално е посещавал кабинета на съдията по делото Иво Хинов, с цел да го подканва да придвижи по-бързо документите.
 
Ушев, от своя страна, пък изиска Висш съдебен съвет да ревизира дейностите на Панов, които по думите му уязвили независимостта на Апелативния съд. Проверката против Панов в последна сметка не откри нарушавания.

 
Но дали обстановката - ръководител на апелативен съд да беседва със собствен сътрудник от долната инстанция, във връзка съответно дело, е честа процедура, Ушев изясни:
 
„ Не ми се е случвало, тъй като не е имало незабавна нужда. Такова искане за 1 път идва при нас. Когато човек си прави работата...т.е. какво съм направил аз? Придвижил съм едно дело там, където би трябвало да отиде.Нито съм разговарял с него в адвокатска адвокатска фирма, нито на друго място. “
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР