Близо половината от парите, похарчени от държавната администрация в последните

...
Близо половината от парите, похарчени от държавната администрация в последните
Коментари Харесай

Половината от парите, похарчени от държавата, са отишли нахалост

Близо половината от парите, изхарчени от държавната администрация в последните десетина години, са отишли на вятъра. Ефектът от тях може да се дефинира само като " неуспех ". Това демонстрира оценка на Института за пазарна стопанска система (ИПИ) за работата на администрацията, направена по разбори на одитните отчети на Сметната палата. В публикувания в петък разбор се отбелязва, че делът на неуспехите не понижава през последните години. Нещо повече - данните демонстрират ясно, че в годините на парламентарни избори той се усилва.

Това е шеста подред оценка на ИПИ за работата на администрацията. В разбора са обхванати 966 одитни отчета, оповестени от Сметната палата, които пък засягат изхарчени бюджетни средства за крупната сума от 149 милиарда лв. в интервала от от 2008 до 2017 година - за разнообразни стратегии, планове и разноски на администрацията. На базата на поставените оценки от одитните отчети и авансово определени критерии институтът квалифицира работата на администрацията като „ триумф ” или „ неуспех ”. Дейностите, чието осъществяване и резултати не разрешават да се причислят към една от двете групи, са избрани като „ некласифицирани ”. 

Резултатът от разбора е стряскащ. Като " неуспех " са избрани 413 случая, в които са изхарчени 77.6 милиарда лв.. 242 са случаите на " триумф ", които възлизат на 34.4 милиарда лв.. 311 са " некласифиринаните случаи ", за които са отишли 36.9 милиарда лв..

Класификацията съгласно бюджетите на стратегиите и държавните структури демонстрира, че в „ провалените ” случаи са изхарчени 81% от обществените средства, а в „ сполучливите ” - около 13%. Според анализаторите това показва нехайството на администрацията към парите на данъкоплатците. Просто страната е неприятен собственик и работи неефективно. В същото време изземва и преразпределя голям запас. В този смисъл, колкото повече страната харчи, толкоз повече губят жителите и бизнеса.

Много притеснително е, че делът на неуспехите не понижава. Нещо повече - данните демонстрират, че в годините на парламентарни избори делът на неуспехите се усилва. Периодите на политическа рецесия в страната също имат значение за това до каква степен дейно се харчи обществения ресурс. Част от новодобавените отчети в разбора са от интервала 2014 - 2017 година, когато държавните управления и виновните лица за всяка стратегия и активност се трансформират релативно постоянно. По-големите стратегии даже не могат да стартират и да приключат при едни и същи ръководещи. В огромна част от отчетите на Сметната палата ясно се вижда по какъв начин това води до размиване на отговорностите и безотговорност на резултатите, макар че парите нормално се харчат по проект.

Основните недостатъци на администрацията също не се трансформират през годините, проучват от ИПИ. В някои случаи „ неуспехът ” е в резултат на непълен административен потенциал (включително липса на експертиза и неприятно управление), липса на средства и външни фактори. Но са доста и случаите, в които се установяват индиферентност към ръководството на обществения запас или умишлени злоупотреби. Става дума за размиване на отговорностите при разнообразни равнища на изпълнение; опорочени публични поръчки; неприятно ръководство на имуществото; липса на ясни цели и знаци, показващи постигането на резултати; неикономично харчене.

Да се понижи намесата на страната е една от рекомендациите в анализа на ИПИ. Така, колкото по-малко средства събира и харчи страната, толкоз по-малко ще са загубите за данъкоплатците. Одитните отчети ясно демонстрират, че в доста случаи администрацията работи неефективно, безрезултатно и неикономично, нито пък реализира задачите си. По-голяма прозрачност на работата на администрацията ще разреши на всички заинтригувани лица да упражняват по-голям надзор върху разходваните средства и осъществяването на дилемите. Огромна част от регистрираните нарушавания са при ръководството на общественото имущество и ръководенето на държавните предприятия. Държавата не е добър притежател и не би трябвало да бъде подобен, означават специалистите.

Регулаторната инфлация, на която сме очевидци в последните години, също способства доста за неприятни, нездравословни, скъпи, лобистки и неефективни стратегии, закони и тактики. За всяка държавна стратегия би трябвало да се изготвя съответна предварителна и следваща оценка на въздействието, която ясно да покаже къде, на каква цена и с какъв резултат се намесва страната, е заключението на анализаторите.

 

 

Класификация на всички 966 одитни отчета

(ИПИ по данни на Сметната палата)

Класификация по брой на прегледаните случаи

Класификация по размер на изхарчените средства





Източник: ИПИ по данни на Сметната палата

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР