Близо половината от децата в Афганистан не ходят на училище

...
Близо половината от децата в Афганистан не ходят на училище
Коментари Харесай

Почти половината от децата в Афганистан не ходят на училище

Близо половината от децата в Афганистан не вървят на учебно заведение поради военни спорове, беднотия, детски бракове и дискриминация на девойките, оповестиха международните организации, цитирайки отчет на интернационалните организации.

Броят на децата, останали отвън класните стаи, се е повишил за първи път от 2002 година

Ширещото се принуждение принуди доста учебни заведения да затворят порти, което се отрази на нежния прогрес в образованието за девойки.

Около 3,7 милиона деца на възраст сред седем и 17 години, или 44 % от децата, са останали отвън класните стаи, като 2,7 милиона са девойки, сподели министърът на образованието Мирваис Балхи на семинар, представяйки отчета на УНИЦЕФ, Ю Ес Ейд и самостоятелния мозъчен концерн Самюъл Хол.

Талибаните, които се стремят да отстранят подкрепяното от Съединени американски щати държавно управление и да върнат в страната строгите ислямски порядки, откакто бяха свалени от власт през 2001 година, уверено се опълчват на образованието на девойките, а заканите от " Ислямска страна " накараха доста учебни заведения да прекратят активността си, отбелязва Ройтерс.

В най-засегнатите провинции до 85 % от девойките не вървят на учебно заведение, показват интернационалните организации, без да прецизират прецизен времеви интервал или съпоставения.

Около 300 000 деца, които в този момент са записани в начално учебно заведение, рискуват да отпаднат от просветителната система преди края на образователния цикъл, добавя Франс прес.

Най-уязвими са децата в селските региони, от стопански затруднени фамилии, както и децата, застрашени от разселване поради неналичието на сигурност.

(БТА)
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР