Близо половината от атомите, които изграждат човешките тела най-вероятно са

...
Близо половината от атомите, които изграждат човешките тела най-вероятно са
Коментари Харесай

Половината атоми в човешкото тяло са с извънземен произход

Близо половината от атомите, които построяват човешките тела най-вероятно са били образувани надалеч оттатък Млечния път и са пропътували целия път до слънчевата ни система чрез междугалактически ветрове от великански детонации на звезди, настояват астрономи. До това умозаключение те са стигнали след разбор на компютърни симулации, които демонстрират по какъв начин галактиките са нараствали с времето, поемайки огромни количества материал, изхвърлен при гърмежите на звезди в прилежащи галактики, написа английският в. „ Гардиън “.

Мощните детонации на супернови изхвърлят в галактическото пространство трилиони тонове атоми с такава мощ, че те могат да се отскубнат от гравитацията на своите галактики и да се присламчат към други по-големи съседи, образувайки големи облаци, пътуващи в пространството със стотици километри в секунда. Учените и до момента знаеха, че разнообразни детайли в звездите могат да пътуват от една вселена до друга, само че последното изследване за първи път разкри, че до половината от материала в Млечния път и сходни по мярка галактики може да е от по-малки космически съседи.

Голяма част от водорода и хелия, които попадат в галактиките, образуват нови звезди, а по-тежките детайли стават основа за комети и метеорити, планети и даже живот. „ Науката е доста потребна за откриването на нашето място във вселената “, споделя Даниел Англес-Алказар от Северозападния университет в Еванстън, Илинойс. „ До някакъв смисъл ние сме извънгалактически гости или имигранти в това, което възприемаме като наша вселена “, добави той. От симулациите е станало ясно, че всяка година Млечният път всмуква в себе си извънгалактически материал със съвкупен размер, еднакъв на този на едно слънце. В същото време детайлите, носени от ветровете могат да изминат милиони светлинни години преди да доближат до някоя вселена. „ Изненадващото е, че галактическия вятър носи доста повече материал, в сравнение с смятахме “, споделя Англес-Алказар. По думите му това е един нов модел за разгръщане на галактики, който до момента не е бил обсъждан от откривателите. /БГНЕС

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР