Близо половината население по света е поставено под карантина. Само

...
Близо половината население по света е поставено под карантина. Само
Коментари Харесай

Почти всички страни от Г-20 ще пострадат от тежка рецесия

Близо половината население по света е сложено под карантина.

Само три страни от Г-20 ще избегнат рецесията

Увеличаване

Само три страни от Г-20 ще избегнат рецесията

Преглед на оригинала Смаляване
Страните от Г-20 ще пострадат от сериозна криза поради пандемията от ковид Covid-19, като се изключи три. Според Economist Intelligence Unit световната стопанска система ще се свие с 2.2% през 2020 година, като еврозоната ще е измежду най-засегнатите райони със срив от 5.9% за годината.

" Глобалната икономическа картина наподобява мрачна, с рецесии в съвсем всяка развита стопанска система по света. Предполагаме, че ще има възобновяване през втората половина на годината, само че рисковете пред този главен сюжет са извънредно високи, защото появяването на втора или трета вълна на епидемията ще докара до още по-голямо поглъщане ", показва Агате Демара, основен шеф по прогнозите на Economist Intelligence Unit.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Според него на този стадий е мъчно да се види тактика за излизане от икономическата обсада, което значи, че несигурността ще остане висока. А комбинацията от по-ниски фискални доходи и по-високи обществени разноски ще сложи доста страни на ръба на дълговата рецесия.

Тежък удар за еврозоната

Най-голямо намаляване във валутния съюз се чака да регистрира стопанската система на Италия - 7%, като предходната прогноза на аналитичното звено на сп. Economist беше за покачване от 0.4%.

Германската стопанска система се чака да се свие с 6.8%, а поради мощно насочения към експорт индустриален бранш страната е изложена на заплахите от спиране на веригата на доставки и едва световно търсене. Поради това възобновяване, което анализаторите чакат в други страни от еврозоната през втората половина на 2020 година, ще е доста по-бавно в Германия.

Френската стопанска система също ще пострада тежко и се планува да се свие с 5% за цялата година.

Сериозни неприятности за Тръмп

Според създателите на отчета американската стопанска система ще се намали с 2.8% през годината. Те обръщат внимание на обстоятелството, че администрацията на президента Доналд Тръмп е реагирала постепенно на болестта, което е разрешило на ковид да се популяризира бързо. Комбинацията от епидемията от ковид и ниските цени на петрола поради войната сред Саудитска Арабия и Русия значи, че през тази година вложенията ще се свият внезапно, изключително в енергийния бранш, и износът ще намалее. Това слага под подозрение преизбирането на Доналд Тръмп за президент на фона на бързо увеличаваща се безработица.

Почти без растеж в Китай

Въздействието върху китайската стопанска система на Covid-19 е несъмнено доста по-тежко от това на SARS. Ако приемем, че вирусът не се популяризира още веднъж, чакаме растежът на действителния Брутният вътрешен продукт на Китай да доближи едвам 1% през 2020 година спрямо предстоящите по-рано 6.1%, означават създателите на отчета. Забавянето ще се концентрира през първото тримесечие на годината и ще се усеща и през второто. Растежът ще се възвърне през втората половина на годината, когато Китай нормално създава по-голямата част от Брутният вътрешен продукт.

Другите две страни от Г-20, които се чака да отчетат покачване на стопанската система, са Индия и Индонезия, само че надалеч по-нисък от предвиждания по-рано. В Индия стопанската система ще забави до 2.1% от 6%, а на Индонезия - до 1% от 5.1%.

По-рано през месеца Международният валутен фонд също планува световна криза през тази година, която може да е по-голяма от тази по време на международната финансова рецесия. Европейската комисия също чака стесняване на стопанската система на еврозоната и Европейски Съюз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР