Близо половин век след първия пилотиран полет до Луната, НАСА

...
Близо половин век след първия пилотиран полет до Луната, НАСА
Коментари Харесай

НАСА ще финансира частни полети до Луната

Близо половин век след първия пилотиран полет до Луната, НАСА разгласи проектите си за завръщане на най-близкото до Земята небесно тяло.

Американската организация за галактически проучвания обаче няма да създава лични технологии за задачата, а ще финансира частни компании, които ще създават роботизирани проучвателен апарати и ще организират научни експертименти на земния сателит, написа списание Science.

Очаква се първите полети да бъдат осъществени през 2021 година По сходен метод НАСА заплати на компанията на Илън Мъск SpaceX за доставката на товари до Международната галактическа станция. 

 

Няколко компании, измежду които Astrobotic, Moon Express и iSpace, към този момент са декларирали интерес към създаването на Луната за комерсиални цели, в това число за сондажи за потребни изкопаеми и събиране на материали за научни проучвания. Истинската премия за тях обаче ще бъде сключването на контракт с НАСА. 

 

" Няма по какъв начин да стартираме същинската работа, преди да сме спечелили състезанието за избор на реализатор ", споделя шефът на Moon Express Робърт Ричардс, представен от изданието. 

 

В заданието на организацията е посочено, че до 2021 година определените компании ще би трябвало да доставят най-малко по 10 кг товар на Луната до 2021 година НАСА ще заплати 36 милиона $ за консолидираното на 8 или 12 комплекта изследователско съоръжение.

До средата на идващото десетилетие организацията планува траспортирането на по-големи капсули, които да могат да транспортират и самоходни машини за проучване на лунната повърхнина.  

 

Томас Цюрбюхен от Главната квартира на НАСА във Вашингтон е на мнение, че първите частни апарати, които ще кацнат на Луната, ще бъдат много по-ненадеждни от досегашните задачи на организацията и доста от тях евентуално няма да " оцелеят ". Т. нар. " лунна нощ ", да вземем за пример, продължава към две седмици, през които температурите падат до минус 173 градуса по Целзий.

За инженерите е същинско предизвикателство да поддържат оборудването в работен режим при толкоз сурови условия. Не е ясно и дали частните летателни апарати ще съумеят да осъществят кацания на тъкмо избрани координати. 

 

Въпреки това учените хранят големи очаквания във връзка с плана и с неспокойствие чакат слагането на първите камери и датчици върху земния сателит. 

 

В по-дългосрочен проект НАСА желае да възобнови и визитите на хора до Луната, или най-малко наоколо до нея, само че за задачата ще създаде лична технология и няма да разчита на външни подизпълнители.

В момента организацията построява дребна междинна станция, наречена Gateway, която е към 10 пъти по-малка от Международната галактическа станция и се чака да бъде приключена до 2024 година На нея астронавтите ще могат да гравитират за няколко месеца наоколо до земния сателит и да организират разнообразни проучвания.  

 

Най-големите терзания на учените обаче не са свързани с софтуерните провокации, а с държавната политика, написа списание Science. Републиканците в Конгреса по време на президенството на Джордж Буш младши възобновиха концепцията за завръщане на Луната, само че няколко години по-късно администрацията на Барак Обама приключи тези проекти.

Демократите избраха създаването на стратегия за кацане на метеорит в дълбокия Космос, което да послужи като междинна " крачка " за покоряването на Марс. 

 

През последните няколко години доминираният от републиканците Конгрес върна в дневния ред проектите за полети до Луната. В проектобюджета на НАСА за 2019 година бяха заложени 500 милиона $ за създаването на Gateway и 200 милиона за товарните полети до Луната.

На последните междинни избори обаче демократите извоюваха победа и си върнаха надмощието, което пък съживи опасенията на учените и евентуално те за следващ път ще би трябвало да пазят своите планове пред държавната администрация.   / profit.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР