Близо половин век, след като беше открадната, римска статуя на

...
Близо половин век, след като беше открадната, римска статуя на
Коментари Харесай

Открадната римска статуя беше върната на Франция 50 години по-късно

Близо половин век, откакто беше открадната, римска скулптура на бога на виното и плодородието Бакхус беше върната на френския музей, в който е била изложена.

Бронзовата скулптура от първи век на Бакхус като дете е открадната през декември 1973 година, дружно с 5 000 римски монети.

Арт детективът Артър Бранд е съумял да свърже статуята с музея, когато тя била препоръчана на негов клиент от австрийски колекционер.

"Нечувано е 50 години след кражба нещо да се върне. Обикновено то към този момент е унищожено, " споделя той пред BBC.

Високата 40 см скулптура е открита при разкопки в Източна Франция през 1894 година, а години по-късно е включена в галерия в Париж.
Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Arthur Brand (@arthurbrandartdetective)

Когато Бранд връща статуята на музея тази седмица, шефът Катрин Моне споделя, че осъзнала какъв брой по-красива е тя от копието, което е било изложено.

Нидерландският детектив, който си е построил известност, че може да наблюдава и намира откраднати предмети на изкуството по целия свят, споделя, че от музея са били "изумени ", когато им споделил, че е намерил изчезналата скулптура.

С него се свързал клиент, който желал да разбере малко повече за статуята, откакто тя му била препоръчана от австрийски колектор, който я купил напълно законно и добросъвестно.

В момента няма налични данни от 1973 година, само че Бранд намира информация за статуята в арехологичческо списание от 1927 година, а от френската полиция пък намират отчета си от времето, когато била открадната.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР