Близо половин тон продукт, имитиращ сирене, но представен като истинско

Близо половин тон продукт, имитиращ сирене, но представен като истинско ...

Иззеха половин тон имитиращ продукт, представян като сирене.Близо половин тон продукт, имитиращ сирене, но представен като истинско сирене, е иззет от мандра в поморийско село. Предполага се, че стоката е била за износ в чужбина.

Мандрата е регистрирана и работи легално от повече от 10 години. При промените в закона е декларирала, че няма да произвежда сирене от мляко, а от имитиращи продукти, поясни началникът на областната дирекция по безопасност на храните Георги Митев:

"И действително, може би, произвежда такива,предава БГНЕС. Те, дори и да са наистина имитиращи, те са били длъжни да опишат и на самия етикет. Или при етикетирането на продуктите. При вчерашната проверка беше установено, че се съдържат опаковки, на които, на английски език, е изписано, че това е бяло саламурено сирене. Което нямат абсолютно никакво право, особено за нашия пазар".

Откритите близо половин тон от фалшивото сирене били в тенекии за истинско. То предстои да бъде унищожено, а на мандрата ще бъде наложена глоба до 1000 лв. Тя е затворена за десет дни.

Сиренето не е пласирано в български магазини.

Това е единственото нарушение в областта до този момент.

Източник: marica.bg