Близо половин милион души преминаха на шествие по улиците на

...
Близо половин милион души преминаха на шествие по улиците на
Коментари Харесай

Уикенд новини: СЕМ поиска оставката на шефа на БНР; Берлин купува 6000 жилища, за да спре ръста на наемите

Близо половин милион души минаха на шествие по улиците на Монреал дружно с шведската екоактивистка Грета Тунберг в границите на следващата " международна стачка за климата. " " Това освен е най-голямата проява в историята на Квебек, само че и най-голямата проява за седмицата по света ", разгласи пред множеството природозащитникът Франсоа Жофроа.

България е подвластна на предизборната акция за общинския избор в края на октомври. Кандидатите за кметове в огромни и дребни градове от разнообразни партии цялостен месец ще са на вълна обещания – едни да запазят властта си, а други да я завоюват. През уикенда главните претенденти за кмет на столицата участваха в спор " Какво може да направи идващият кмет за по-чист въздух на София ". Опитът демонстрира, че до момента не са подхванати никакви действителни ограничения.

Вицепремиерът и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов направи следващото си остро изявление против Северна Македония. Според него България не би трябвало да се съгласява Европейският съюз да стартира договаряния със страната за интеграцията й в общността. Острата реакция е в отговор на изявление, обещано от македонския президент Стево Пендаровски за локална медия, в което той съгласно Вътрешна македонска революционна организация си разрешава да злоупотребява с историческата истина за произхода на Гоце Делчев.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В събота и неделя трафикът на две контролно-пропусквателен пункт на границата с Турция - при Малко Търново и Лесово, към входа за България е било затруднено поради срив в системата за обработка на документи на турските гранични пунктове.

Вниманието на света дълго време ще бъде ориентирано към абсурда с натиска на президента Доналд Тръмп над Украйна да проверява главния му конкурент Джо Байдън. Специалният делегат на Държавния департамент на Съединени американски щати за Украйна - Кърт Волкър, подаде оставка от поста, откакто името му се оказа забъркано в него. Това е първата оставка в администрацията след началото на разкритията за дейности на Тръмп, юриста му Руди Джулиани и чиновници на Белия дом, провокирали инспекция за започване на процедура за премахване на президента от власт.

Бившият австрийски дясноцентристки канцлер Себастиан Курц евентуално ще се върне на власт едвам четири месеца откакто скандал с видео докара до разпад на обединението му с крайнодесните. Австрийската национална партия на Курц се чака да завоюва най-вече гласове на предварителните избори през днешния ден, само че може да се наложи да обмисли сключването на нетрадиционни съюзи, откакто аферата към " видеото от Ибиса " размести политическия пейзаж в страната.

Полицията в Хонконг употребява сълзотворен газ, с цел да разпръсне антиправителствена проява във връзка пет години от основаването на протестното Движение на чадърите, което блокира през 2014 година улиците на града в продължение на 79 дни.

Американецът Крисчън Коулмън, който пропусна няколко допинг инспекции през годината, стана международен първенец на 100 метра на шампионата в Доха. Лидерът в международната класация остави всичките си съперници зад себе си, откакто направи тичане за 9.76 секунди. В понеделник на финала на висок скок ще взе участие Мирела Демирева.

НАЙ-ВАЖНАТА НОВИНА ОТ ПОЧИВНИТЕ ДНИ

ПЕТ Пожарна охрана ТРИ

Новините от България и света, които си заслужава да се знаят, в три фрази

Съвет за електронни медии изиска оставката на шефа на БНР
На изключително съвещание Съветът за електронни медии (СЕМ) изиска оставката на генералния шеф на БНР Светослав Костов. Той обаче твърди изрично, че не има намерение да се отдръпна . Членовете на регулатора обявиха подготвеност, че в случай че до края на идната седмица Костов не освободи самичък поста, ще стартират процедура по предварително преустановяване на мандата му. Остава неуреден главният проблем в рецесията с публичното радио - да се обясни от кое място е пристигнал натискът за отстраняването на журналистката Силвия Великова поради сериозната й позиция по процедурата за избора на новия основен прокурор.

Държавата за повторно ще изкупува частни гори
Целта е към държавните гори да бъдат присъединени дребни горски парцели , които не могат да бъдат обслужвани и поддържани в положително положение от притежателите им. Приемът на документи стартира на 1 октомври и ще продължи до 15 януари 2020 година При извършената през 2016 година процедура бяха подписани покупко-продажби за 126 парцела с обща повърхност 1029 дка на стойност близо 600 хиляди лева

Община Берлин купува 6000 остарели жилища, с цел да спре растежа на наемите
Община Берлин ще купи назад 6000 жилища, които е продала преди 15 години. Причината за тази ренационализация е внезапното повдигане на наемите в немската столица. През 2004 година общината в немската столица е получила за тези остарели обществени жилища, издигнати сред 60-те и 90-те години на предишния век, общо 405 млн. евро. Сега тя ще похарчи 920 млн. евро , с цел да си ги върне.

Съединени американски щати готвят проект за блокиране на всички американски вложения в Китай
Обсъжданията към момента са на прелиминарен стадий и нищо не е решено, твърди източник на CNBC. Освен това представители на администрацията на Доналд Тръмп обмислят способи за унищожаване от американските фондови тържища на листнатите на тях китайски компании . Тези вести се разминават с изказванията на Тръмп, че Съединени американски щати и Китай се доближават към подписване на комерсиална договорка.

Илън Мъск показа проект за ново потомство галактически транспортен съд до Марс
Основателят и основен изпълнителен шеф на Tesla и SpaceX Илън Мъск изненада почитателите на галактическите технологии с представянето на проект за последващо потомство Starship – галактически транспортен съд, който ще се употребява за вероятно пътешестване на хора до Марс , оповестява Bloomberg. Целта е да се създадат " галактическите пътувания като самолетните пътувания ", показва Мъск по време на софтуерна презентация в базата на SpaceX в Бока Чика, Тексас.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Ще се проведат чуванията на претендентите за еврокомисари
Изслушванията на претендентите за еврокомисари ще се състоят сред 30 септември и 8 октомври. Всяко чуване ще бъде с дълготрайност 3 часа, като ще стартира с 15-минутно встъпително изказване на претендента, последвано от въпроси на евродепутатите. Еврокомисарят Мария Габриел, препоръчана да дава отговор за младежта и нововъведенията, ще бъде изслушана на 30 септември от 19.30 ч. до 22.30 ч. българско време. На 15 октомври Съветът на ръководителите на комисии ще оцени резултатите от чуванията и ще съобщи заключенията си на Председателския съвет. Гласуването на състава на Европейската комисия се чака да бъде на 23 октомври.
Конференцията Industry 4.0 ще се организира в Пловдив на 3 октомври
Как България да стане по-привлекателна за вложения, може ли страната да се трансформира в център за високотехнологично произвеждане за автомобилния бранш, какви са политиките на страната в тази посока. Това са единствено част от тематиките, които ще се дискутират на 4-та конференция Industry 4.0, проведена от " Капитал ", община Пловдив и " Тракия тех ". Участници в нея са представители на най-големите непознати и локални вложители в България, министри, кметове, както и мениджъри на задгранични бизнеси, които ще споделят своя опит.
НЕЩО ИНТЕРЕСНО
Първи балкански край на европейското по волейбол

Сърбия и Словения ще дефинират европейския първенец по волейбол при мъжете през днешния ден вечерта в Париж. Това е първият балкански край, откакто сърбите победиха на полуфинала Франция, а словенците - международния първенец Полша. Сърбия е била първенец на Европа при мъжете през 2001 и 2011 година Ако завоюват купата, мъжете ще дублират триумфа на женския тим на Сърбия отпреди месец. В дребния край Полша победи Франция и завоюва бронзовите медали.

OUT_OF_OFFICE

Спорт
1.10


Софийски планински клуб провежда благотворително тичане, наречено " Светулки рън ", в поддръжка на хората със зрителни увреждания. Бягането ще се организира по петкилометрово трасе в Борисовата градина, а стартът е от езерото " Ариана ". Всички участници ще би трябвало да бъдат с челници, с цел да се ориентират в тъмното.
В Борисовата градина, регестрация 19 ч., такса 10 лева

Изложба
2-20.10

Good Mirrors Are Not Cheap е кураторски план, развъртян към концепциите за репрезентация и носталгия, произхождащи от характерния културен подтекст на София. Кураторка е Киара Картучиа, а творбите са на художниците Мария Налбантова, Мартин Пенев, Севда Семер, Ина Валентинова и Стела Василева. Откриването с показване е на 2 откомври.
В Гьоте институт

Концерт
3.10


Ерос Рамацоти ще гостува в столицата, а визитата му в България е част от международното му турне " Vita ce n`e ". То носи името на последния му албум, който излезе в края на предходната година. В рамките на концерта Рамацоти ще зарадва почитателите си както с песни от новия си албум, по този начин и с някои от най-известните си композиции.
В Зала " Арена Армеец ", билети: 50 - 120 лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР