Близо половин милион души преминаха на шествие по улиците на

...
Близо половин милион души преминаха на шествие по улиците на
Коментари Харесай

Близо половин милион души демонстрираха за климата заедно с Грета Тунберг в Монреал

Близо половин милион души минаха на шествие по улиците на Монреал дружно с шведската екоактивистка Грета Тунберг в границите на следващата " международна стачка за климата ", съобщи Франс прес, като се базира на уредниците, представена от Българска телеграфна агенция.

" Това освен е най-голямата проява в историята на Квебек, само че и най-голямата проява за седмицата по света ", разгласи пред множеството природозащитникът Франсоа Жофроа.

Самата Грета Тунберг сподели: " Най-малко 500 хиляди сме. Може да сте горди от вас! "

Полицията не уточни съответни цифри.

16-годишната шведка, която се трансформира в емблема на надигналото се световно придвижване за климата, означи, че " няколко милиона " души са показали по целия свят този петък. " Ще продължим да го вършим, до момента в който ни чуят ", даде обещание Грета Тунберг под овациите на множеството.

" Стачката за климата " предишния петък е събрала по последни данни общо над 6.6 милиона участници, сподели шведската тийнейджърка.

Организаторите оповестяват досега за над 4 милиона стачкуващи през днешния ден, отбелязва Франс прес. Грета Тунберг отвърна на критиците, измежду които президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп, предадоха Асошиейтед прес и " Ройтерс ".

" Предполагам, че те би трябвало да усещат, че техните възгледи за света, ползи или каквото и да било... са застрашени от нас. Станахме прекомерно шумни за хората, с цел да се оправят с нас, по тази причина се пробват да ни накарат да замълчим. Трябва да възприемем това като комплимент ", сподели шведската тийнейджърка.

Тази седмица Тръмп се подигра на Грета Тунберг, а канадският народен представител Максим Берние я назова паникьорка и душевен нестабилна.

Огромната проява в Монреал се организира на фона на среща в канадския град на Международната организация за гражданска авиация, на която се разискват способи за понижаване на въздействието на бранша върху климата. В момента на пътническите полети се пада дял от 2,5 % от въглеродните излъчвания. Очаква се обаче броят на пасажерите да се удвои до 2037 година, тъй че специалисти предизвестяват, че излъчванията от гражданската авиация ще се усилят, в случай че не бъде направено нещо, отбелязва " Ройтерс ".

Протестите за климата през вчерашния ден се организираха по целия свят. Те започнаха в Нова Зеландия и стигнаха чак до Великденския остров.

Над 100 000 души се събраха в Рим. Те издигнаха лозунги като " Променете системата, не климата " или просто " Бъдеще ".

В Лисабон португалската полиция принуди стотици стачкуващи да изоставен една от основните улици след кротичък митинг с присъединяване на хиляди младежи по-рано през вчерашния ден. " Няма планета Б ", предизвестиха участници в проявата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР