Близо пет часа остана затворен пътят за граничния пункт Лесово,

...
Близо пет часа остана затворен пътят за граничния пункт Лесово,
Коментари Харесай

Народът се обедини срещу властта

Близо пет часа остана затворен пътят за граничния пункт ”Лесово ”, където се събраха протестиращи от Ямбол. Автомагистрала ”Марица ” също беше блокирана. С автопоход част от недоволните стигнаха до Свиленград.
Макар че от полицията бяха подготвили кордон, който да спре множеството, придвижването по автомагистралата въпреки всичко беше парализирано. В Югозападна България митингите блокираха граничен пункт " Кулата " и пътя за Банско. Сблъсъци имаше при блокадата на автомагистрала " Тракия " край Бургас. В Северозападна България - обсада на интернационалния път Е-79 при Монтана и прохода " Петрохан ". Русе и Варна също излязоха на митинг.

Протестиращите от Хасково потеглиха с автошествие към автомагистрала " Марица ". Кордон от служители на реда обаче им попречи да продължат и ги отклони по остарелия път към Свиленград.

Малко след 12:00 часа протестиращи от няколко града се срещнаха на разклона за гръцката граница при Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Петко челник " и продължиха пешком към автомагистрала " Марица ".

Протестиращите съумяха да преминат през блокадата на жандармерията. След към два часа придвижването по автомагистралата беше възобновено.

Два митинга против високите цени на горивата и за промяна на системата се организираха в Ямбол. Близо пет часа остана затворен пътя за граничен пункт " Лесово ".

Искаме да се вдигне стандарта на живот в България. Разделихме се тъй като за нас е по-важно да има митинги на две разнообразни места, в сравнение с едно да се струпваме всички, споделя пред Българска национална телевизия Данаил Генчев.

Вторият митинг се насочи към автомагистрала Тракия където повече от час придвижването беше спряно.

В късния следобяд двата митинга се сплотиха на пътя за граничен пункт " Лесово ".

На граничен пункт " Кулата " имаше конфликти сред жандармерията и протестиращите, които блокираха интернационалния път за Гърция. След близо два часа придвижването беше освободено в късния следобяд.

Жители на Банско и Разлог се сплотиха против предстоящото покачване цената на водата и дружно стачкуваха на пътя за зимните курорти. Имаше стълкновения сред служители на реда и протестиращи, придвижването беше спряно за към час, поради което се образуваха колони от чакащи коли в двете направления.

Протестиращи от Благоевград се пробваха да блокират и основния път Е-79, само че служителите на реда ги стопираха.

Без блокади и проблеми с придвижването мина митингът в Пловдив. В шествията по огромните булеварди в града за първи път се включиха и таксиметрови водачи. Недоволните жители се разграничиха от политически партии и придвижвания.

Докато не стартираме да виждаме, че нещо се трансформира в тази страна, няма да спрем. Горивата паднаха, да, само че това не е фактор. Един даде оставка - не е фактор. Той е единствено един, а те са 240, споделя Веселин Енчев, протестиращ от Пазарджик.

Според хората, организацията на митингите е с напълно персонални средства.

В Бургас протестиращите желаеха не оставки, а промяна на системата и унищожаване на монополите и законите, които ги разрешават. Те затвориха пътя към Бургас и права към автомагистрала " Тракия ". Колоната блокира и няколко от най-оживените улици в града.

В Монтана протестиращите показаха недоволството си с автошествие. Те минаха през съществени улици в града и блокираха интернационалния път Е-79.

Заради обсада и на прохода Петрохан, се образува километрична колона от коли.

И през днешния ден русенци излязоха на митинг, главно поради систематичното промишлено замърсяване на въздуха. Част от хората бяха с маски на лицето. Протестиращите упорстват за публично разискване на желанието на " Топлофикация - Русе " да изгаря битови боклуци за извличане на сила.

Протестът беше и против високите цени и неприятния витален стандарт. Русенци се заканиха, че в случай че не бъдат чути, идната неделя ще затворят пътя Русе - София.

С автомобилно шествие стартира митингът във Варна. Колите блокираха придвижването преди общината за няколко минути. Към тях се причислиха други протестиращи без коли. Общото шествие мина през основни точки на града и приключи пред Общината.

С близо трикилометрово автошествие добруджанци стачкуваха през днешния ден. Колона, водена от мотористи, дойде в Генерал Тошево, където се причислиха още коли и дружно се насочиха към граничния пункт " Йовково ". Затваряне на границата с Румъния нямаше.

Протестиращите упорстват страната да намерения и за дребните общини, защото по думите им в тях работни места няма. Затова и младежите търсят препитаняе в огромните градове.

Поредният митинг в Шумен против високите цени на горивата, ниските заплати и ниския стандарт на живот блокира за два часа пътния възел " Белокопитово " от автомагистрала " Хемус ". С блокадата те желаят да накарат ръководещите да схванат, че не могат да заплащат европейските цени с ниските български заплати.

Призоваха и за протест на работодателите, които съгласно тях съзнателно държат заплатите ниски. Обвиниха ръководещите, че за пенсионерите са намерили по 40 лв., а техните коледни добавки са в пъти по-високи.

Трети за седмицата митинг се организира през днешния ден в Силистра. Колоната от коли мина по улиците на града. Автошествието обаче мина в гражданско непокорство. За към час беше блокиран граничният пункт Силистра - Кълъраш. Участниците в митинга затвориха за придвижване и околовръстното шосе в посока Добрич и Шумен. Силистренци ще излязат още веднъж на улицата - на следващия ден вечер, на площада, от 18:30 часа.

Протестиращите в Смолян блокираха за към половин час бензиностанция в града. Въпреки неприятното време и снега, хората се събраха на входа на Смолян при разклона за Пампорово и потеглиха в автоколона през града.

Повече от 100 автомобила се включиха в митинга, който блокира кръстовището в квартал Райково. Десетки коли стопираха на бензиностанцията там с надути клаксони.

Протестиращи във Видин блокираха за малко интернационалния път Е-79 с искане за промяна на системата. Автошествие мина през града и спря пред постройката на общината. Протестиращите оповестиха, че са и против локалната власт, която съгласно тях не е направила нужното за създаване на автомагистрала до Видин. Запалиха свещи в памет на жертвите на произшествия на пътя.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР