Близо осем месеца след като прокуратурата започна да разследва къщите

...
Близо осем месеца след като прокуратурата започна да разследва къщите
Коментари Харесай

Разследванията Къщи за тъщи под специалин надзор по заръка на Гешев!

Близо осем месеца откакто прокуратурата стартира да проверява къщите за посетители, финансирани по европейски стратегии, основният прокурор Иван Гешев разпореди на апелативните прокуратури в София, Пловдив, Варна Бургас и Велико Търново да вземат на специфичен контрол следствието за злоупотреби.

Става дума за 23 досъдебни производства за закононарушения, засягащи финансовите ползи на Европейския съюз и други закононарушения от общ темперамент, при финансиране на така наречен къщи за посетители, оповестиха от пресцентъра на държавното обвиняване.

Първата инспекция по този проблем беше разпоредена от предшественика на Гешев – Сотир Цацаров, през април 2019 година Тогава беше предоставено и на Главна дирекция „ Национална полиция “ да прави инспекции дали къщите, финансирани в интервала 2007-2013 година по Програмата за развиване на селските региони, се употребяват по предопределение.

Разкритията за злоупотреби за къщите за посетители потеглиха от случая с някогашния зам.-министър на стопанската система Александър Манолев, който беше отхвърлен от поста и сега е разследван от прокуратурата. И доближиха до министъра на земеделието Румен Порожанов, заменен от премиера Бойко Борисов поради други разкрития, с които стана известно, че чиновници на фонд „ Земеделие “ са се възползвали от европрограмите за къщи. С инспекции се зае и КПКОНПИ, която към този момент се оглавява от Цацаров.

От прокуратурата през днешния ден оповестяват, че основният прокурор Иван Гешев е указал на административните ръководители на апелативните прокуратури в страната по всяко досъдебно произвеждане да дефинират съответен наблюдаващ прокурор, който да оказва засилена методическа и организационна помощ във връзка с прокурорите от първоинстанционните прокуратури, ръководещи следствията.

Припомня се, че сега се ревизират общо 746 къщи за посетители, финансирани със средства на Европейския съюз.

Към сегашния миг на територията на страната са формирани 23 досъдебни производства за показване на погрешни сведения, с цел да бъде получено финансиране от фондове, принадлежащи на Европейския съюз или предоставени от Европейски Съюз на българската страна (престъпления по член 248 а от Наказателния кодекс).

„ Досъдебни производства са формирани от Софийска градска прокуратура -11 бр., от Окръжна прокуратура –Монтана – 3 бр., от Окръжна прокуратура – Хасково- 1 бр., от Окръжна прокуратура – Пазарджик – 1 бр., от Окръжна прокуратура – Пловдив – 1 бр., от Окръжна прокуратура Ямбол – 1 бр., от Окръжна прокуратура – Плевен – 1 бр., от Окръжна прокуратура – Велико Търново – 2 бр., от Окръжна прокуратура – Силистра – 1 бр., от Окръжна прокуратура – Варна – 1 бр. “, показват от държавното обвиняване.

И прибавят, че основният прокурор ще продължи да следи произнасянията на прокуратурите в страната и ще указва взимане на специфичен контрол върху всяко новообразувано досъдебно произвеждане за закононарушенията, засягащи финансовите ползи на Европейския съюз и други закононарушения от общ темперамент, при финансиране на така наречен къщи за посетители.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР