Близо 400 хил. българи работят на минимална работна заплата и

...
Близо 400 хил. българи работят на минимална работна заплата и
Коментари Харесай

56 лева на месец повече, ако се въведе необлагаем минимум

Близо 400 хиляди българи работят на минимална работна заплата и въвеждането на необлагаем най-малко ще е единствено един от детайлите за справяне с бедността, тъй като ще им разреши да разполагат с 56 лв. в допълнение на месец. Това разяснява пред "Дарик " Ваня Григорова, стопански специалист на синдикалната организация КТ „ Подкрепа “.

"На тези хора непосредствено в джобовете би оставало по 50 лв.. Това не е пренебрежимо дребна сума, с цел да махнем с ръка, че биха могли да минават с тези пари. Да, минават без тези пари, само че се изнасят устремно от страната.

Не можем да продължаваме по този метод - да пишем демографски тактики, да вършим ДНК акции, които са извънредно нелепи и не си дадем сметка, че до момента в който не създадем социално-икономически условия българите да останат в страната, то те няма да го създадат. Целта не е да вземем от богатите, а бедните да останат ", съобщи Григорова.

"Единствената страна, която официално няма необлагаем най-малко, е Унгария. Но и там, когато стане дума за семейство или двойка, тогава също има облекчения. Тоест, е динствената страна, която действително няма необлагаем най-малко, е България ", уточни тя.

"Миналата година в границите на дебатите за Бюджет 2019 ние предложихме два разнообразни модели от тези на КНСБ. Заложихме главно на два механизма - въвеждане на необлагаем най-малко, а другото е повишаване на оптималния застрахователен приход " , добави Григорова.

Проблемът с бедността не се взема решение по пътя на данъчното законодателство, а с промени в структурата на стопанската система и заетостта, тъй като необлагаем най-малко при ниска данъчна ставка като тази в България ще сътвори предпоставки за укриване на труд и приход и. Това разяснява зам.-председателят на БСК Димитър Бранков .

Той счита, че не е момента за радикална данъчна промяна, каквато оферират синдикатите – както поради идните локални избори, по този начин и поради идното влизането на България в така наречен "чакалня " за еврото - Валутно-курсовия механизъм ERM II.

Установената все още данъчна система е обвързана с фискални правила и Валутния ръб . Отделно имаме структурни проблеми с данъчно задължени лица , които са характерни за България.

Съвсем не съм на мнение, че в този момент е подобаващият миг за предприемане на такива промени. Предстоящите локални избори и присъщия уклон към популизма от страна на целия политически набор не е най-хубава среда за водене на подобен диалог ", аргументира Бранков.

Той добави, че юли месец има ангажимент на страна на държавното управление и Българската национална банка (БНБ) да инициира процедура по влизането на България в механизма ERM II . "Тоест, формалната позиция е за всички радикални промени в данъчната система, най-малко такива, каквито се оферират, че дебатът би трябвало да се състои след тях ", разяснява специалистът.

Относно въвеждането на така наречен налог "богатство " , по думите на Бранков, ако не се направи прецизен и съответен разбор на структурата на собствеността, тази мярка може да удари формиращата се междинна класа, защото може да се окаже санкционираща в натрупването на спестявания на обособените семейства.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР