Близо месец след влизането на талибаните в Кабул, икономическият живот

...
Близо месец след влизането на талибаните в Кабул, икономическият живот
Коментари Харесай

Близо месец след влизането на талибаните: Икономическа нестабилност в Афганистан

Близо месец след влизането на талибаните в Кабул, икономическият живот в афганистанската столица остава неустойчив. Безработицата е висока, а доста хора не са получавали заплати втори месец.

След внезапния скок, цените в Афганистан се стабилизираха, а на петрола даже започнаха да спадат. Въпреки това, безработицата остава висока, а животът за доста афганистанци е сложен. Хората се надяват, че краткотрайното държавно управление, оповестено от талибаните, ще се концентрира върху икономическото развиване на страната.

" Отворих магазина преди шест години. Идването на талибаните промени доста неща за бизнеса. Сега продажбите ми са на половина поради смяната във властта. Друга причина е, че хората не получават заплати, тъй като доста офиси затвориха ", съобщи Абдула, притежател на магазин.

Гражданите са обезпокоени, че афганистанската стопанска система е прекомерно нежна и се надяват на интернационална поддръжка.

" Някои хора не са взимали заплати два, дори три месеца. Тревожа се за стопанската система, само че се надявам държавното управление да помогне на хората или Обединените народи да ни дават поддръжка. Искаме две неща от държавното управление - сигурност и работа. Сигурността сега е налице, само че желаеме работни места. Една от аргументите хората да бягат е, че няма доста благоприятни условия за работа тук ", добави Мохамед Ясин, гражданин на Кабул.

Според данни на Световната банка безработицата в Афганистан държи равнища над 11 % през последното десетилетие, а повече от 47 на 100 от популацията на страната живее под прага на бедността.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР