Близо месец преди парламентарните избори в Полша управляващите, които и

...
Близо месец преди парламентарните избори в Полша управляващите, които и
Коментари Харесай

Управляващите в Полша предизборно обещават удвояване на минималната заплата

Близо месец преди парламентарните избори в Полша ръководещите, които така и така изпреварват доста останалите по известност, дадоха обещание да удвоят минималните заплати в идващите 3 години. Освен това на пенсионерите се дават обещание постоянни годишни доплащания.

Лидерът на " Право и правдивост " (PiS) Ярослав Качински сподели пред конгрес на партията в събота, че " в края на 2020 година минималната заплата ще бъде 3000 злоти (691 евро), а в края на 2023 година ще доближи 4000 злоти (921 евро). В момента минималното възнаграждение е 2250 злоти (518 евро).

" Освен това през 2021 година множеството пенсионери ще получат два път и13-та пенсия ", добави Качински, представен от " Ройтерс ". На конгреса бе дадено увеличение заплащанията за фермери и повишение на минималната пенсия от 1100 само че 1200 злоти (277 евро).

Икономисти пресметнаха че, единствено тазгодишният едногратен бонус към пенсиите, който държавното управление даде обещание в навечерието на изборите за Европейски парламент през май, ще костват на бюджета съвсем 11 милиарда злоти (над 2.53 милиарда евро). На вота PiS и опозицията си поделиха местата - 26 против 25 евродепутати.

Качински официално не заема никаква ръководеща позиция, само че е де факто водачът на Полша. Преди дни Качински съобщи в изявление за локален таблоид, че в случай че партията победи на изборите на 13 октомври, сегашният министър председател Матеуш Моравиецки ще резервира поста си.

Най-новите социологически изследвания демонстрират, че PiS ще събере към 43% от гласовете, а останалите партии общо могат да се надяват на 41%. Полската система за систематизиране на депутатските места подсигурява на ръководещите безпроблемно болшинство в Народното събрание.

Но партията пробва да заличи вредите от последните кавги към нея. Председателят на Народното събрание подаде оставка след разкрития на локални медии, че е употребявал държавен аероплан за частни пътувания със фамилията си. Зам.-министър на правораздаването се отдръпна, тъй като го разкриха, че пускал клюки против съдии, несъгласни с промяната на правораздавателната система.

Правителството е подложено на критика за властнически дейности и е в ход наказателна процедура за нарушение върховенството на закона. Но с великодушни обществени заплащания PiS поддържа лоялността изключително на твърдия си електорат. За всяко дете се дават надбавки от 500 злоти (115 евро)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР