Близо година след първото гласуване в пленарната зала Народното събрание

...
Близо година след първото гласуване в пленарната зала Народното събрание
Коментари Харесай

Парламентът ще гласува по-драстични санкции за шум


Близо година след първото гласоподаване в пленарната зала Народното събрание ще разисква дефинитивно през днешния ден промени в Закона за отбрана от шума в околната среда, с които се усилват глобите за звук. Новите санкции бяха инициирани от тогавашния вицепремиер Валери Симеонов след акции против шума в заведения по Черноморието.

В признатите на първо гласоподаване текстове се плануват възбрана за повдигането на звук в обитаеми места от 23 до 8 часа и от 14 до 16 часа, фрапантни наказания за нарушителите, опция за затваряне за седем дни или един месец на заведения, които подвигат звук отвън регламентираните часове, ограничение на митингите и митингите от 14 до 16 часа, както и ограничавания за зареждане на търговски обекти.

От отчета на второто гласоподаване на текстовете от водещата парламентарна комисия по опазването на здравето, чийто ръководител е шефът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, се схваща, че глобите за повдигане на звук ще бъдат смекчени, само че въпреки всичко ще се затегнат. Такава поръчка дадоха и депутати от ГЕРБ при първото гласоподаване на законопроекта.

В подкрепените от комисията текстове се предлага опция при несъблюдение на разпоредби против повдигане на звук отвън регламентирани часове да могат да се затварят обекти до три дни или за две седмици при наново нарушаване.

Санкциите, които се постановат по закона, се чака да се завишат, само че не толкоз фрапантно, колкото планува признатият на първо четене законопроект. В момента санкцията за регламентиран звук е от 1000 до 3000 лв. при първо нарушаване и от 4000 до 10 000 лв. при второ. Инициираният от Валери Симеонов законопроект планува наказания надлежно до 10 000 и до 20 000 лв.. В отчета на парламентарната комисия се предлага санкциите за първо нарушаване да станат от 3000 до 6000 лв., а за второ - от 5000 до 12 000 лв..
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР