Близо година след като бе подписан договор за консервация, реставрация

...
Близо година след като бе подписан договор за консервация, реставрация
Коментари Харесай

Отпуснаха пари година след договора за Ибрахим паша джамия в Разград

Близо година откакто бе подписан контракт за консервация, реституция и акомодация на Ибрахим паша джамия в Разград държавното управление отпусна част от сумата по него.
Припомняме, че в края на януари месец регионалният шеф на Разград Гюнай Хюсмен подписа контракт с компания „ Стройкомерс – ТТ “ ЕООД на Тошко Райчев за осъществяване на плана. Той е на стойност 2 374 836 лева с Данък добавена стойност.
На последното държавно съвещание за годината държавното управление отпусна на регионалния шеф сумата от 712 450 лв..
По информация от пресслужбата на Хюсмен сумата съставлява 30% предплатено заплащане за обекта.
Още същия ден шефът на Разград връчи възлагателно писмо на шефа за пускане на реставрацията.

„ Ремонтът на джамия „ Ибрахим паша ” става вероятен, с помощта на волята и напъните на премиера Бойко Борисов, който е първият общественик, заел се с реставрацията на храма и опазването му като монумент на културата с национално значение, откакто 42 години постройката беше потънала в забвение и съсипия “, се споделя в известието.  
Според регионалния шеф на Разград реставрацията на храма ще способства за увеличение туристическия капацитет на района и  за цялостното оформяне на градския център.
През март предходната година държавното управление реши да се организира процедура за възлагане на социална поръчка за реорганизация и възобновяване на джамия „ Макбул Ибрахим паша “ в Разград. Тогава разпореди на регионалния шеф да организира процедурата по желание на реализатор. 
Тя е монумент на културата с категория „ национално значение “, а през 1973 година с писмо на НИПК е заявена като архитектурно-строителен монумент на културата.
Гюнай Хюсмен почнал да прави действия за пускане на ремонт на джамията няколко месеца след встъпването си в служба. По негова самодейност бил измит й от храстовидна и дървесна растителност, а по-късно по негово предложение дирекция „ Вероизповедания “ към Министерски съвет отпусна 20 000 лв. за подсилване на покрива.  
Джамията е издигната през 1616-1617 година от български майстори от село Пороище. От 1984 година насам е затворена както за вярващи, по този начин и за туристи.
Изградена е преди 400 години по поръка на локалния феодал Ибрахим паша по времето на султан Сюлейман І. Тя е незабравим пример на класическата османска архитектура от 17-ти век.
Легендата споделя, че когато била довършена джамията Ибрахим паша наредил да бъдат убити майсторите й, с цел да не повторят изяществото й. Дюлгерите от Пороище разбрали за неговите планове и си създали дървени криле, с които да избягат. Един ден литнали към планината. Но брадвите, които привързали към крилете, натежали при летенето. Майсторите не съумели да стигнат до планината, с цел да се спасят.
На метри пред храма в този момент е повдигнат впечатляващ мемориал на занаятчия Манол с разпънати криле.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР