Близо една трета развиват изкуствен интелект и машинно обучение47% от

...
Близо една трета развиват изкуствен интелект и машинно обучение47% от
Коментари Харесай

Българските стартъпи иновират на световно ниво

Близо една трета развиват изкуствен интелект и машинно образование

47% от българските стартъпи оферират иновация на международно равнище, стана ясно при показване на резултатите от изследването InnovationShip
(снимка: Move.bg)

Почти половината от българските започващи компании оферират иновация на международно равнище, сочат данните от национално изследване на новаторската стартъп екосистема в България – InnovationShip, извършено от стратегия EDIT на MOVE.BG.

Българските стартъпи развиват решения съгласно най-новите световни софтуерни трендове, като 47% от тях оферират иновация на международно равнище, което е с 18% повече, в сравнение с предходната година.

Другата съществена наклонност е появяването на нова вълна от дълбокотехнологични стартъпи (deeptech), като 32% развиват изкуствен интелект и машинно образование, 28% – разбор на огромни масиви данни, а една от всеки пет новаторски компании развиват блокчейн технологии и интернет на нещата (IoT).

57% от фирмите адресират сериозни световни провокации като климатични промени, обучение за бъдещето, превъзмогване на растящата бездна в цифровото познание и стабилно здраве, което е значима наклонност в света. Броят им е повишен с 12% по отношение на InnovationShip 2018.

Сред главните провокации пред българските новаторски цифрови предприятия е своевременен достъп до финансиране (36%) и квалифицирани специалисти (33%), изчезнала институционална поддръжка (31%) и елементарен достъп до административни услуги (25%). Прави усещане, че едвам 8% от фирмите показват университетите като източник на новаторско познание, демонстрират данните от InnovationShip 2019.

„ Българските цифрови новатори създават авангардни софтуерни и бизнес решения в крайник с водещите трендове в международната стопанска система. Проучването InnovationShip 2019 потвърждава последващо равнище на зрялост на българската стартъп екосистема и утвърждава ролята на България като привлекателен център за нововъведения в района ”, съобщи Саша Безуханова, създател на MOVE.BG и основател на отворената мрежа за цифрово развиване EDIT.

„ Българските цифрови новатори създават авангардни софтуерни и бизнес решения в крайник с водещите трендове в международната стопанска система ”, съобщи Саша Безуханова
(снимка: Motif Media / предоставена от Move.bg)

Положителната динамичност може да бъде ускорена, в случай че държавното управление обезпечи профилирана подкрепяща рамка от политики за започващите компании. „ Тя е незабавно нужна, тъй като точно те, новаторските стартъпи, са най-виталните стопански играчи и могат да сменят портрета на българската стопанска система от ресурсно основана във високо софтуерна ”, добави Саша Безуханова.

MOVE.BG и организациите от отворената мрежа за цифрово развиване EDIT насочат рекомендации за възстановяване на средата, като измежду тях са възстановяване на правната рамка за стартъпи, понижаване на административната тежест и поощряване на вложенията.

В изследването тази година се включиха 233 новаторски микро, дребни, междинни и започващи компании. Анализът на данните е сбъднат от Центъра за моделиране на социално-икономически системи към Софийския университет „ Свети Климент Охридски ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР