Близо една трета от българите одобряват кабинета на Николай Денков.

...
Близо една трета от българите одобряват кабинета на Николай Денков.
Коментари Харесай

Близо една трета от българите одобряват кабинета на Николай Денков

Близо една трета от българите утвърждават кабинета на Николай Денков. Ерозия в поддръжката на ПП-ДБ от 5%. Спад в позитивната оценка за работата на президента. Това сочат данни от изследване на " Тренд “, отдадено на нагласите на българите по отношение на главните институции и партиите. Изследването е осъществено в интервала сред 10 и 16 юни 2023 година посредством директно полустандартизирано изявление " лице в лице " с таблет измежду 1008 души на възраст 18+. 

Оценката за работата на Народното събрание започва от доста ниски равнища. Само 11% от всички пълнолетни българи дават позитивна оценка, до момента в който негативната е 80%.

Регистрираме спад в оценката за работата на президента от 7% за последните 3 месеца.  Положителните оценки през март бяха 43%, до момента в който през юни отчитаме 36%. Има повишаване и при негативните с 5% - от 46% през март до 51% през юни. Част от ерозията при президента се дължи на промененото отношение в отрицателна посока от страна на симпатизантите на Продължаваме промяната-Демократична България. Вече две трети от тях споделят негативна оценка за работата на президента и малко над една четвърт – позитивна. По всичко проличава, че спорът сред Радев и ПП-ДБ от последните седмици е дал отражение.

Правителството на Николай Денков започва с утвърждение от 32%, до момента в който 43% не го утвърждават. Привържениците на ГЕРБ в по-голямата си част поддържат кабинета, само че една четвърт от тях показват отрицание. Сред гласоподавателите на ПП-ДБ утвърждението изцяло господства. 

Според 42% от пълнолетните българи, " партиите вярно направиха нужните взаимни отстъпки, тъй като е по-добре да има постоянен кабинет “. 37% пък считат, че " партиите направиха безпринципни взаимни отстъпки и по-добре беше да има нови избори “. Електоратите на ГЕРБ, ПП-ДБ споделят в голямата си част първата алтернатива. От Движение за права и свободи преди всичко също показват първата алтернатива, до момента в който симпатизантите на останалите партии – втората.

След 10 месечното ръководство на двата служебни кабинета на Гълъб Донев, тествахме и оценката за тях. 35% дават позитивна оценка (3% напълно позитивна и 32% по-скоро положителна), а 45% негативна оценка (31% по-скоро негативна и 14% напълно отрицателна). Най-силна поддръжка служебният кабинет среща измежду симпатизантите на Българска социалистическа партия, като само измежду тях държавното управление на Донев се употребява с преобладаващо позитивна оценка.

Политическата динамичност от изборите насам е дала отражение върху електоралната картина в страната. Ако изборите бяха през днешния ден, 24.9% от гласуващите щяха да поддържат ГЕРБ-СДС, до момента в който 19.4% биха дали своят вот за Продължаваме промяната-Демократична България. Видно е че ПП-ДБ в по-голяма степен са понесли електорална вреда в резултат на общите дейности сред двете огромни обединения. " Възраждане “ (15.3%) отбелязва най-малък растеж спрямо изборния си резултат. Движение за права и свободи (13.5%), Българска социалистическа партия (8.9%) и " ИТН “ (4.3%) резервират позициите си от изборите насам. Под парламентарната преграда остават " Български напредък “ и Левицата надлежно с 2.2% и 1.9% от гласуващите. 5.8% пък биха отбелязали опцията " не поддържам никого “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР