Близо една пета от разходите на българските домакинства отиват за

...
Близо една пета от разходите на българските домакинства отиват за
Коментари Харесай

Четвърти сме в ЕС по харчове за храна

Близо една пета от разноските на българските семейства отиват за храна и безалкохолни питиета, което подрежда страната ни на четвърто място в Европейския съюз по изхарчени пари за тази цел, сочат данни на европейската статистическа работа Евростат.

През 2018 година семействата в Европейски Съюз са похарчили над 1,047 трилиона евро (6,6 % от Брутният вътрешен продукт на съюза) за храни и безалкохолни питиета, съгласно европейската статистика. Това се равнява на 12,1 % от общите разноски за ползване и е третата категория по размер на харчовете след " жилище, вода, електричество, газ и други горива " с 24% и " превоз " с 13,2% от домакинските разходи.

Най-голяма част от парите си дават за храна и безалкохолни питиета семействата в Румъния - 27,8%. След тях се подреждат литовците - 20,9%, и естонците - 19,6% ". Българските семейства заделят 19,1 на 100 от парите си за тази цел. Най-малко заплащат за храна във Англия - 7,8%, Ирландия - 8,7%, Люксембург - 9,1%, и Австрия - 9,7 на 100. Най-голям спад на разноските за храна има в Литва, а най-силен скок - в Чехия и Словакия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР